2016.01.24

Mik azok a szaladgáló kis izék a hótól letakarított autópályákon?

Havazások idején a hótól már letakarított autópályákon haladva lépten-nyomon láthatunk egyesével vagy kis csoportokban az úttesten szaladgáló, a padkán szedegető, a szalagkorlátra felrebbenő madárkákat – búbospacsirtákat.


Ráadásul ezek a madarak nagy valószínűséggel nem a hazai költőállomány képviselői, azok különösen területhű életmódot folytatnak, hanem a messzi északról érkező átvonulók.


A búbospacsirták számára az ilyen hótakaróval borított ...


... talajú élőhelyek nem megfelelőek – az Eurázsia északi térségeiből érkező
madarak pont ez elől "menekülnek".


A vonuló pacsirták számára az autópályák havas „semmi közepén” feltűnő, nyílt, hótól
letakarított szalagja csábító pihenőhelyet jelent – az M6-os autópálya hótól
letakarított aszfaltcsíkja.


Búbospacsirta autópálya hótól letakarított aszfaltcsíkján.


Búbospacsirta az M6-os autópálya egyik benzinkútjának hótól letakarítottt
parkolójában – 4 fotó, katt ak épre (Fotók: Orbán Zoltán).

 

A búbospacsirta Magyarországon ugyanis szinte kizárólag az ember közelében él, téli táplálékát jelentős részben a legelő állatok takarmánya képezi, amit gyakran az ürülékükből szerez meg (az egyik népi neve a „lúszarmadár”). Az elmúlt ezer évben annyira megtanulta kihasználni az istállók és az emberi települések számára kedvező környezetét hazánkban, hogy ez az egyetlen nem vonuló pacsirtafajunk.

Sőt, ez az egyedüli nyílt vidéki, talajon fészkelő madár, ami képessé vált a lakott területek, a belvárosi lakótelepek meghódítására, ahol a lapostetőkön is fészkelt (az urbanizálódott madarak alapvetően az erdős-bokros területekről származó fajok). A települési varjúfélék számának növekedése miatt napjainkra a belterületi állomány áttette székhelyét a benzinkutak, hipermarketek rövidre nyírt gyepű élőhelyeire, ahol továbbra sincs vetélytársa.


Búbospacsirta fészke panelház lapostetején
(Fotó: Orbán Zoltán).

 

Télen a hazai költőállomány nemcsak nem vonul, de a fészkelőhelyét sem kell elhagynia, mivel az emberi jelenlétnek, az istállóknak, a hómentes talajfoltoknak köszönhetően mindent megtalál, amire szüksége van. Ezért az itthoni madarak néhány kilométernél nagyobb távolságra sem távolodnak el a nyári szálláshelyektől. Az agrárterületeken élők maximum egy-egy közeli, nagyobb állatlétszámú istállónál koncentrálódnak, ezt is főleg nagyobb havazás idején teszik.


A jószágállások, istállók közelében a jószágok taposása és az emberi tevékenység a
legnagyobb havazás idején is biztosítja a búbospacsirtáknak azokat a hómentes
talajfoltokat, ahol mindig akad valmi táplálék – 3 fotó, katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán).


Nem csak a ridegen tartott állatok takarmánya, ...


... de az ürülékükben található magok is táplálékot jelentenek a búbospacsirták
számára – 7 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).


Az istállók hómentes teteje, különösen akkor, ha az hagyományos nádtető, ...


... kedvelt pihenő- és napozóhelye ...


... a búbospacsirtáknak.


Búbospacsirta állattartó-telep karámján télen (Fotó: Orbán Zoltán).

 


Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok könyvét (részletek >>).

 

Önt is várja a Madárbarát kert program!

A Madárbarát kert program a különböző lakó- és munkahelyi környezethez alkalmazkodó madárvédelmi módszertani gyűjtemény. A Madárbarát kert a családi házak, háztáji kiskertek, parkok és arborétumok; a Madárbarát óvoda és a Madárbarát iskola az oktatási intézmények; a Madárbarát panel a panelházak lakóinak, a Madárbarát munkahely az irodában dolgozók és munkáltatók alprograma.

A programban való részvételhez nincs szükség különösebb madártani ismeretre, jártasságra, a regisztrációt követően megküldött Madárbarát Kert Kalendárium és a honlap minden szükséges információt tartalmaz. A különböző madárvédelmi eszközök és téli madáreleség pedig a kertészeti és barkácsüzletek mellett az MME boltjában is beszerezhető.

Elegendő már egy-két madárodú, egy itatónak használt virágalátét, télen pedig egy kis etető a kertbe, az óvoda- és iskolaudvarba, ablakba, és máris élvezhetjük tollas barátaink közelségét. Ha pedig már ott vannak, a pedagógusokat és a szülőket a nevelésben, a gyerekeket és felnőtteket a kikapcsolódásban, a gazdálkodókat és a kiskert tulajdonosokat a kártevők távol tartásában segítik a madarak.

Az elismerő tábla megszerzésének feltétele, hogy a program résztvevője a regisztrációt követően legalább egy mesterséges madárodú kihelyezésével, itató folyamatos működtetésével és téli madáretetéssel végzett egy évnyi madárbarát kertészkedést követően a regisztrációs csomagban kapott jelentőlap beküldésével tájékoztassa az MME központi irodáját az általa végzett madárvédelmi munkáról. Az információk értékelését és elfogadását követően postai úton megküldjük a ház falára, ajtóra, kerítésre kihelyezhető elismerő táblát, mely hirdeti, hogy itt egy madárbarát lakik és tevékenykedik.

A Madárbarát kert program alprogramjainak külön elismerő táblája van, a képen
a Madárbarát kerté és a Madárbarát panelé látható. Nagyításhoz katt
a képekre (Fotók: Orbán Zoltán).

 

A Madárbarát kert programnak 2016-ban már 6.000 regisztrált tagja van országszerte, köztük ezernél is több óvoda és iskola. Legyen Ön is "hivatásos" madárbarát kertész, üdvözöljük a Madárbarát kert programban!


Kérjük, ne felejtse, hogy az MME tagság mellett többféle támogatással és a
személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával is segítheti egyesületünk
munkáját. Köszönjük!
 
Orbán Zoltán