2022.05.06

Emlőshatározó mobiltelefonos alkalmazás

Újabb, ingyenesen letölthető okostelefonos határozó alkalmazást készített a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület. A 2016-ban megjelent Madárhatározó és a 2017-ben indult Kétéltű- és Hüllőhatározó mellett ez a harmadik olyan könnyen kezelhető alkalmazás, ami a természetjárókat segíti. 

Jártál már úgy az erdőben, hogy nem tudtad eldönteni, hogy melyik szarvasféle suhant át előtted az ágak között? Meg tudod különböztetni egymástól a peléket? Nem okoz többé fejtörést, ha van nálad okostelefon és letöltöd az új emlőshatározó mobiltelefonos alkalmazásunkat! 

Az MME és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület közös munkájaként létrejött határozó azoknak készült, akik természetjáróként egy állandóan kéznél lévő határozó segítségével még egyszerűbben szeretnék megtudni, milyen emlős állatot láttak erdőn, mezőn, vagy akár a kertben. Magyarország első mobiltelefonos emlőshatározó alkalmazása hasonló funkciókkal rendelkezik, mint a már jól ismert Madárhatározó és Kétéltű- és hüllőhatározó applikációk:

  • Határozás
  • Lexikon
  • Játék
  • 85 emlősfaj, kb. 25 lábnyom

Az alkalmazásban használt illusztrációk Zsoldos Márton munkái. 

Köszönjük a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesületnek a közreműködést! 

 

Az applikáció feltöltése a telefonra

Az alkalmazás Android és iOS rendszereken fut, elsősorban mobiltelefonokra lett fejlesztve, tableteken vagy egyáltalán nem, vagy rosszabb minőségben működik. 

Az alkalmazás letöltéséhez nem kell mást tennie, mint a Google Play áruházban (Androidos telefonok esetén) a keresőmezőbe beírni azt, hogy „Emlőshatározó”, majd a telepítésre kattintani.  Az áruházakban az alábbi kis ikon fog megjelenni:


Ezt az ikont keressük a Google Play vagy az
App Store áruházakban

 

Ha megtaláltuk az ikont, a telepítés gombra kell kattintani. Telepítés után csak keressük meg telefonunkon az ikont és kezdődhet is a határozás!

Ha telefonon olvassa, kattintson a linkekre, ami elviszi az apphoz:

Android telefonhoz >>IDE 
iPhone-hoz >>IDE

A határozást menete 

1. Ha határozni szeretnénk, válasszuk az „Ez mi lehet?” gombot, és már kezdődhet a határozás.

 

2. A következő képernyőn, egymás alatt három felületen ki tudjuk választani a meghatározni kívánt emlős alakját, a legjellemzőbb színét és az élőhelyet, amin látjuk/láttuk. Ehhez menjünk a megfelelő kategóriára és ujjunkat jobbra-balra húzva a kijelzőn kiválaszthatjuk a kívánt beállítást. Nem feltétlenül szükséges mind a három kategóriát leszűkítenünk, hiszen ha már az egyikben kiválasztottunk egy szűrési feltételt, az alkalmazás legalul, a narancssárga mezőben kiadja a lehetséges találatokat. Ezeket vagy megtekintjük, vagy ha túl sok találat van, tovább szűkíthetjük a találati listát. 

 

3. Ha a találati listát az ujjunkkal lefelé görgetve megtaláltuk a keresett fajt, kattintsunk a képére. A következő képernyőn megjelenik a faj részletes leírása, tudományos és angol neve, rendszertani besorolása, természetvédelmi értéke, és egyes fajoknál a képen ujjunk jobbra-balra csúsztatásával tekinthetjük meg a további képeket. 


Így fest az egyes fajok adatlapja


Lexikon

Ha nem határozni szeretnénk, hanem csak úgy ismerkedni a fajokkal, kattintsunk a „Lexikon” funkcióra, ami az alkalmazásban található összes fajt tartalmazza. 

 

Játék

Az applikáció játék funkciójával a fajismeretünket vagy éppen a frissen megszerzett tudásunkat is próbára tehetjük. 


A jobb felső sarokban látszódik, hogy
hány "életünk" van még

Használatra fel!

Reméljük, mindenki kedvét leli a mobiltelefonos alkalmazásban és megtalálja a fajt, amire kíváncsi volt! Annak érdekében, hogy az applikáció a sokféle okostelefonon és ezek különböző operációs rendszerein is hibamentesen fusson, sok tesztelésre van szükség. Amennyiben valamelyik funkciónál hibát észlel, kérjük, írja meg nekünk a hiba leírását a telefonja típusával és a szoftver verziószámával egyetemben az mme@mme.hu email címre. Köszönjük! 

Az Emlőshatározó denevéres moduljában található 28 faj adatlapja és grafikái a Magyar-Szlovák-Román-Ukrán Határon Átnyúló Program finanszírozásával, a "Bat4Man projekt keretében valósult meg. Projektkód: HUSKROUA/1702/6.1/0021.


Kérjük, ne felejtse, hogy az MME tagság mellett többféle támogatással és a
személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával is segítheti egyesületünk
munkáját. Köszönjük!