Magyar gyűrűs kis lile Dániában

Egy magyar gyűrűs kis lilét figyeltek meg pár napja Dánia északi részén.

A madár könnyebben leolvasható színes gyűrűt is visel, de a megfigyelőnek (Lars R. Pedersen) sikerült az acélgyűrűt is olvashatóan lefényképeznie. Ezt a kis lilét 2018 augusztus közepén gyűrűzték a Mekszikópusztai Madárvártán (Győrig Előd).


Magyar gyűrűs kis lile Dániában (Fotó: Lars R. Pedersen)

Ez az első hazai gyűrűs példány Dániában, egyben a legészakibb magyar gyűrűs kis lile megkerülési adat a Madárgyűrűzési adatbankban.


A kis lile megkerülési térképe (Madárgyűrűzési Adatbank)

Magyarországon eddig közel kettőezerhétszáz kis lilét gyűrűztek, közülük - 2015-től - közel kétszáz kapott színes jelölést is. Hazai gyűrűs példányok, a mostani, Dániai adat kivételével eddig Ausztriában (14 példány), Bosznia-Hercegovinában, Csehországban, Hollandiában, Németországban, Olaszországban (2 pld.) és Szlovéniában kerültek meg. Itthon osztrák, cseh, német és szlovéniai gyűrűs példányokról érkeztek adatok a Központba. A színes gyűrűk alapján eddig összesen 24 madarat azonosítottak, belföldön és külföldön.


Kis lilék távolsági megkerülései (Madárgyűrűzési Adatbank)

A kis lile vonuló, a Kárpát-medencébe március elejétől érkeznek a fészkelő és átvonuló példányok. Ősszel október végéig lehet itthon megfigyelni. A telet Afrika Szaharán túli területein tölti.


Magyar gyűrűs kis lile Dániában (Fotó: Lars R. Pedersen)

További információ a kis liléről a Tudástár Magyarország madarai oldalon: http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-chadub