2014.04.30

Madárdal és harsonaszó

Kérdezhetnénk, hogy vajon mi a kapcsolat a madárdal és a harsonaszó között. Első blikkre lehet, hogy azt mondanánk, semmi. Azonban, ha jobban belegondolunk, sok minden eszünkbe juthat.

Madárdal és harsonaszó

A kérdés a legjobban megválaszolható akkor lenne, ha részt vennénk egy budapesti zenei programon, a Four Bones több zenei stílust felölelő koncertjén és az azt megelőző madárismereti játékon 2014. május 15-én, csütörtökön, 18 órai kezdettel a Marczibányi Téri Művelődési Központ madárbarát udvarában.

Aztán szépen sorra vehetjük, melyek ezek a dolgok. Először is mindkettőt zenének hívjuk. Több ízben is találkozhatunk madárhangok alapján komponált művekkel, de legalábbis olyanokkal, amelyekben rá lehet ismerni különféle madarak trilláira.


Fülemüle, Citromsármány, Kakukk (Fotók: Orbán Zoltán, Lóki Csaba, MME Archívum)

Itt van például a citromsármány, melynek énekét Beethoven V. szimfóniájának vissza-visszatérő motívumában is felismerhetjük. Vagy gondoljunk csak a fülemülére, az egyik legszebb énekű madárra. A fülemüle hangja hosszú idők óta megigézi az embereket és megihleti a művészeket. Andersen "Fülemüle" című meséjéből Sztravinszkij írt operát, amelyhez ihletet a fülemüle énekművészetéből nyert. Handel orgonaversenyében a kakukk mellett a fülemüle strófái is megszólalnak. 1924 májusában, a rádió hőskorában, Angliában közvetítettek egy szabadtéri koncertet, ahol Beatrice Harrison csellóművész a kertjében duettet játszott az ott éneklő fülemülékkel. Illetve gondolhatunk Messiaenra is, a híres francia zeneszerzőre, ornitológusra és madárhanggyűjtőre, aki előszeretettel fűzte bele műveibe egy-egy madár csicsergését, sőt az ő hangjuk szolgáltatta zeneművei alapját.

Hogy magyar vonatkozásában is említsük a témát: Szőke Péter, a világhírű magyar ornitomuzikológus rájött, miként lehet a madárzenét lekottázni és ennek köszönhetően egy varázslatos világ tárult elé, illetve egyértelművé és szemmel láthatóvá vált a madárzene és az emberi zene közötti szoros kapcsolat.

A koncert célja

Mindezek ismeretében kicsit másként, fülelve járjuk az utcákat, hallgatjuk a zenét, hátha felismerni vélünk egy-egy „énekes” hangját. A mindennapok bokros teendői között, a nagy rohanásban mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni róluk. Természetesnek és magától értetődőnek vesszük ottlétüket, holott nem az. Számuk egyre csökken és ez egyre többeknek tűnik fel. Hiányuk nagy űrt hagy életünkben. Most még tehetünk értük!

A „Madarak a városban” koncertsorozatunkkal azt a célt kívánjuk elérni, hogy az emberekben kicsit tudatosuljon, szárnyas barátaink a mindennapjainkhoz tartoznak. Óvjuk őket és tegyünk azért, hogy még tovább örülhessünk jelenlétüknek, változatos színeiknek, csodálatos hangjuknak, vagy épp elkápráztató repülési mutatványaiknak!

A soron következő koncertet a Four Bones Harsonakvártett adja; az ebből származó bevétel egészét madárvédelemre fordítjuk.

Bemutatkozik a Four Bones Harsonakvártett


Four Bones Harsonakvártett

A 2003-ban alakult Four Bones mára Európa számos országát bejárta és hazai, illetve külföldi rendezvények állandó szereplőjeként tartják őket számon. 2011 őszén megjelent Crossroads nagylemezük tükrözi az együttes sokszínűségét, jól komponált műveikkel elkalauzolják a tangó, a jazz, a folk és a komolyzene gyakran egymást keresztező világába a hallgatókat. Tavaly ünnepelték fennállásuk 10. évfordulóját jeles vendégművészek, Palya Bea és Szirtes Edina Mókus társaságában. Most pedig a „Madarak a városban” eseménysorozat keretein belül lépnek színpadra a Marczibányi Téri Művelődési Központ biztosította helyszínen, jótékony céllal. Az este folyamán hallhatunk az ismert klasszikusoktól a mai kortárs zenét bemutatva a könnyedebb melódiákon, népszerű műveken át a jazz világáig ívelő harsonaszót.

Koncertinformációk

Időpont:        2014. május 15-én, csütörtök

Helyszín:       Marczibányi Téri Művelődési Központ, Adventinus Udvar – Madárbarát kertje

Program:

    18:00 – Madaras felnőtt- és gyermekmegőrző – Ahol alkalom nyílik tollakkal, fészkekkel, odúkkal megismerkedni és próbára tenni madárismeretünket
    19:00 – Köszöntő – Az MME ügyvezetője, Halmos Gergő üdvözli a megjelenteket
    19:05 – Koncert – Four Bones Harsonakvártett koncertje

Jegyinformációk:

Adományozói jegyeket 1000 Ft adomány fejében lehet megváltani,
MME tagoknak 500 Ft adományért ajánljuk figyelmükbe ezt a nagyszerűnek ígérkező estét.

Átvétel:

  • a Marczibányi Téri Művelődési Központban (1022 Budapest, Marczibányi tér 5/a)
    Nyitva tartás ideje alatt, reggel 8-tól az utolsó rendezvény végéig
  • a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület székhelyén (1121 Budapest, Költő u. 21.)
    Hétfőtől Péntekig 9-16 óra között a tagnyilvántartáson.

Foglalására is van lehetőség az alábbi linken, azonban a jegyeket csak 2014. május 9. 16 óráig tudjuk tartani.

Regisztrációs link: http://ccrm.mme.hu/civicrm/event/info?reset=1&id=6

Várható további programjaink

2014. június 20. 19:00 – Barnabás Fuvolakvintett koncertje a Marcziban
2014. július 12. – Mesedélután kicsiknek: Hogyan tanultak meg énekelni a baglyok? (Mesél Lovranits Júlia)
2014. július 26. 20:00 – Makám koncertje a Kobuci Kertben
2014. szeptember 24. – Madárfestmény kiállítás megnyitója a Magyar Természettudományi Múzeumban
2014. október 11. – Mesedélután nagyoknak: Gólya Szilján (Mesél Lovranits Júlia)
2014. november 22. 18:00 – Városminor Kamarakórus koncertje a Marcziban

Mindenkit várunk szeretettel programjainkon!