Madarász suli foglalkozások

Az MME a madarak és a természet aktív, élmény- és gyakorlatközpontú megismerésére építő oktatásfejlesztési kezdeményezése az egyesület különböző programjaihoz kapcsolódva tartalmaz ajánlásokat az óvodák és iskolák számára. Egymásra építhető programjaink egész éves tevékenységgé (pl. szakkör) szervezhetők, melynek során tantermi és terepi foglalkozásokon ismerhető meg a madarak évszakos aktivitása, a környék madárvilága és a madárbarát kerti teendők. A madarász óvodák és iskolák könnyebben tudnak bekapcsolódni az állami oktatásfejlesztési kezdeményezésekbe, pályázatokba is.

Budapest 

Fővárosi természetbúvár foglalkozások - 1-6 foglalkozás/tanév
Tantermi vagy terepi foglalkozások, egyeztetett helyszíneken                                                    További információk: Schmidt Emese                                                                                       Telefon: 06 1 275 62 47                                                                                                                 E-mail: schmidt.emese@mme.hu

 

„SASOLÓ”                                                                                                                                                        TermészetBúvár SULI – 5-6 foglalkozás/tanév

Az egyes programok helyszíne: egyeztetett terep és/vagy csoportszobai (tantermi), játékos ismeretterjesztő vetítés
Mottó: „Apraja nagyja megbabonázott”
Témák: Növények, állatok felépítése, életműködése, rendszere, életciklusok, ökológiai alapismeretek, biológiai sokféleség megőrzése, Ember és Természet kapcsolata, természet/környezetvédelem óvodai/iskolai szinten
Részletes programcsomagok, további információ:
Kocsis Zsuzsanna
Mobil: 30/210-7373
E-mail:
zsuzsa.kocsis@t-online.hu 

 

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Gömör-Tornai (4. sz.)csoport
Név: Farkas Roland
Elérhetőség (telefon/e-mail):
(30) 63-75-149, farkasro@yahoo.com                                                                                                        Kapcsolattartó neve, elérhetősége:
Gáti Eszter
MME 4. sz. Gömör-Tornai Csoport
Tel:
(20) 214-5630
e-mail: mme4szhcs@yahoo.com

Madarász suli foglalkozások                                                                                                                                      Helyszín: Szalonna, Bódva-völgyi Madárvonulás-kutató és Természetvédelmi Tábor
Időtartam: 2008. szeptember 1. – október 24.
Korosztály: általános- és középiskolás, ezen belül nincs korlátozva
 

Hajdú-Bihar megye

Hajdú-bihari (3.sz.) Csoport
Név: Lisztes Anna
Elérhetőség (telefon/e-mail):
Tel.:
30/4095390
e-mail: lisztes.anna@gmail.com

Madarász suli foglalkozások                                                                                                                                        Rövid leírás:
Az interaktív foglalkozás célja, hogy felhívja a diákok figyelmét a természetvédelem, azon belül főként a madárvédelem szükségességére és megismertesse a fiatalokkal a természet szépségeit és érdekességeit. A foglalkozás témája választható, a helyszín az adott intézmény, amely egy tanóra keretein belül igényelte a foglalkozást. A szükséges eszközöket az MME Hajdú-Bihar megyei csoportja biztosítja.
Témák:
- A Hortobágy madarai
- Madarak a városban és a kertben. Hogyan segíthetjük a madarak fészkelését? Itató a kertben.
- Téli madárvendégeink. Madáretető és a madáretetés
- A madárgyűrűzés és a madárvonulás
- Fajvédelmi programok bemutatása: túzok, fehér gólya, szalakóta
- Mi micsoda a természetben?  (a foglalkozáson a diákok a természetben található érdekességekkel, nyomokkal ismerkedhetnek meg. A növényi részek, száraz gombák, madártollak, állati preparátumok, stb átlátszó, zárt dobozokban vannak.)
- Ragadozómadarak Magyarországon
- Vízimadarak Magyarországon
- Énekesmadarak Magyarországon
- Természetvédelmi vetélkedő (feladatlap kitöltése, madárfelismerés képről és hangról, növényfelismerés és egy természetvédelmi probléma elméleti megoldása)
Helyszín: Debrecen
Időtartam: 45 perc
Korosztály: általános iskola és középiskola

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Nyíregyházi (36.) Csoport
Név:Domina Norbert
Elérhetőség (telefon/e-mail):
dominan@t-online.hu                                                                                         Madarász suli foglalkozások                                                                                                                                          Rövid leírás:Téli madárvendégeink, gyakorlati madárvédelem
Helyszín: Harangodi Erdő
Időtartam: 4 óra
Korosztály: 6-18 év

Vas megye

Vas megyei (8.sz.) Csoport
Elérhetőség: Lőrincz Csilla


Madarász-suli foglalkozások: hasonló a madarász-ovi programhoz.                                           Igyenes.A Madárvártára 1000 Ft a belépő.
Tömördi Madárvárta: 3 hónapon át tartunk foglalkozásokat az előre bejelentett csoportoknak, osztályoknak, akik a megye különböző területeiről látogatnak el hozzánk. Az éppen ráérő madarász pedagógusok és a gyűrűző segítségével mutatjuk be az itt folyó munkát.
Sokszor, tanártól függően, itt is alszanak hétvégéken, ha szakkörösök jönnek.
Igyenes.A Madárvártára 1000 Ft a belépő.

 


Zala megye

Iskolák jelentkezését várja Darázsi Zsolt: 30/520-5968.
Előadások, vetítés, túravezetés.