2006.03.08

Kövesd nyomon te is az Éledő Tavaszt!

Ha először látsz idén kakukkot, gólyát, füsti fecskét, vagy sarlósfecskét, regisztrálj a www.springalive.net -en,

és jegyezd be a megfigyelésedet! Az adatokat 45 országban viszik fel a honlapra, így az egész kontinensen nyomon lehet követni a tavasz négy hírnökének érkezését! A magyar nyelvű honlapon nemcsak friss, villámgyors és részletes információkat kaphatsz madaraink útjáról szerte Európában, de részese lehetsz egy nemzetközi csapatnak is.

Az adataidnak köszönhetően a BirdLife International átfogó képet kaphat az Európába visszatérő madarak számáról, érkezésük időpontjáról, és arról, hogy a különböző madárfajok mely területekre érkeznek. Persze a madarak megfigyeléséhez el kell mozdulnod a gép elől, de közben a virtuális élmények helyett valódiakat gyűjthetsz, amelyeket azon melegében felvihetsz a springalive.net-re. Ha már ott jársz, próbáld ki a játékokat is!

Ne ijedj meg, kezdő madarászként is könnyen boldogulhatsz! A honlap segít a madarak azonosításában, megmutatja és részletesen leírja miről lehet felismerni őket. A fehér gólya könnyű "préda", de a támpontok alapján fel fogod ismerni a sarlósfecskét, a füsti fecskét, vagy a kakukkot is, amelynek a hangját sokan ismerik, csíkos tollazatát azonban kevesen látták még.

Miért érdemes részt venni a programban?

  • Mert velünk örülhetsz a tavasz éledésének Magyarországon, és láthatod, hogyan érkezik meg Európába.
  • Hozzájárulsz egy nemzetközi kutatáshoz.
  • Segítesz térképet rajzolni a madarak érkezéséről.
  • Nagyszerű élményeket gyűjthetsz madármegfigyelés közben, és élvezheted az első tavaszi napsugarakat!

Veszélyes-e a vonuló madarak megfigyelése?

Minden BirdLife partner kiemelt figyelmet szentel a madárinfluenzának, és a lehetséges egészségügyi kockázatainak, de az biztos, hogy a madarak távolból történő megfigyelése, anélkül, hogy megérintenéd, biztonságos. Mindazonáltal az alapvető tisztasági követelményeket tartsd be, bármilyen állatot érintesz, utána mindig moss kezet, és sohase érints meg elpusztult állatot!

Kövesd te is az éledő tavaszt!


További információ:
www.springalive.net