Őszi szalamandra-túra a Börzsönyben

Október 12-én ragyogó őszi időben tartottuk meg szalamandra-túránkat Királyrét környékén.

Az eseményen 21 fő vett részt a legkülönbözőbb korosztályokból. A túra első felében a Szén-patak környékén kutattunk az Év kétéltűje után. Több elhagyott bányaüreget is felkerestünk, de az ilyenkor megszokottnál enyhébb, száraz időjárási viszonyok közepette nem sikerült szalamandrát találnunk. Láttunk viszont kis patkósdenevért az üregekben, a környéken pedig erdei és gyepi békát többet is fogtunk, így a két faj jellegzetességeinek bemutatására remek alkalmunk nyílott.

Gyepi békával is kesztyűs kézzel bántunk

Később a Bajdázói-tónál láttunk egy fiatal mocsári teknőst valamint egy megtermett sárgafülű ékszerteknőst is, utóbbi jelenléte a főként mocsári teknősök lakta tóban a legkevésbé sem kívánatos. A közelben egy elhagyott épületből az erdei sikló levedlett bőre is előkerült.

A nyíltabb bányaterületen ezután egy pompás kifejlett zöld gyíkkal és fali gyíkok sokaságával találkoztunk, így elmondhatjuk, hogy programunk során a helyi herpetofauna számos képviselőjével sikerült összefutnunk. Élményeink képanyaga a képre vagy ide kattintva tekinthető meg.