Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Program

Országos kétéltű és hüllő felmérési programot indítottunk 2011-ben. A program számára fejlesztett online felületnek köszönhetően a munkában nem csak a szakemberek, hanem bárki részt vehet, akár kirándulás vagy kertészkedés közben tett megfigyeléseit is megoszthatja másokkal. Segítségével hamarosan minden eddiginél pontosabb képet kaphatunk a hazai kétéltű- és hüllőfajok elterjedéséről, hosszabb távon pedig az állományok változásairól is.

Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Program

Az Országos Kétéltű és Hüllő Térképezés honlap felhasználóbarát felületére – regisztrációt követően – bárki feltöltheti a faj pontos megtalálási helyét, (akár GPS koordinátákkal, akár műholdas térképen bejelölve), az élőhely leírását, az egyedek jellemzőit, és a megfigyelést alátámasztó fotót is csatolhat. A fajok felismeréséhez segítséget adnak a honlapon található fényképes fajleírások. Az interaktív térképen valós időben láthatóak az utolsó három hónapban feltöltött adatok, melyek fajonként is szűrhetők. Az egyes fajok megfigyeléseit különböző ikonokkal ábrázoltuk. Az egyes fajleírások alatt az eddig beérkezett adatokból készült elterjedési térképek láthatóak. A böngészők memóriaproblémáinak kiküszöbölése érdekében a nagyobb átnézetben összevonva ábrázoljuk az egyes pontokat, amire ráközelítve a kurzort kirajzolódik, hogy pontosan mely területekről származnak az összevont adatok. Rákattintva pedig ráközelít az adott területre, miközben az adatok egyedileg is megjelenítődnek. Ezek a térképek szereplnek az MME Tudástár fajleírásainál is.

2017-től letölthető az androidos okostelefonokra fejlesztett 'Herpterkep' alkalmazás, melynek segítségével akár okostelefonról is beküldhetők a fényképes észlelési adatok, szinte azonnal a megfigyelés helyéről. Az ingyenes alkalmazás a Google Play oldaláról tölthető le: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.attux.herpterkep

A herpterkep.mme.hu címen elérhető honlap fejlesztésében az MME KHVSZ és a Természetvédelmi Közalapítvány Hálózat vett részt.

Magyarországon minden kétéltű- és hüllőfaj védett, így az adatok hozzájárulnak ezen fontos természeti értékeink hosszútávú védelméhez.