Herptérkép online évértékelés - 2020

A még jelenleg is érvényben lévő járványügyi korlátozások miatt évzáró ülésünket nem tudtuk megrendezni, azonban az elmúlt évekhez hasonlóan ismét kiértékeltük a 2020-ban beérkezett adatokat, és még ha csak online formában is, de díjaztuk a „munkaverseny” legjobbjait.

Az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés programunk 2020-ban is eredményes évet zárt, az önkéntesek összesen 3 967 új feltöltést küldtek be a honlapra, így a működés első évtizedében már 65 607 előfordulási adat (40 562 kétéltű és 25 045 hüllő) gyűlt össze a hazai herpetofaunáról.

Érdemes megemlíteni, hogy az év során 2 390 adat a mobil alkalmazáson keresztül érkezett és a beérkezett megfigyelések 60 százalékához (2 360) fényképet is csatoltak, ami nagyban segíti a validálás folyamatát.


A 2020-as évben érkezett és az összes eddigi kétéltű megfigyelés fajonkénti eloszlása


A 2020-as évben érkezett és az összes eddigi hüllő megfigyelés fajonkénti eloszlása

Az elmúlt évben összesen 449 új feltöltő regisztrált, akik közül 316-an megfigyelést is töltöttek fel. Eddig 1 468-an osztottak meg adatot az összesen regisztrált 1 877 felhasználó közül.


Újonnan regisztrált felhasználók száma éves bontásban

A folyamatosan növekvő tendenciát mutató regisztrációk számában jelentős szerepe van annak, hogy adatrögzítő, valamint a fajok azonosításában segítséget nyújtó programunk Kétéltű- és Hüllőtérképezés, illetve Kétéltű- és hüllőhatározó néven, 2017 óta okostelefonra szánt, androidos alkalmazások formájában is elérhetőek.


A 2020-as évben honlapunkra beérkezett adatok területi eloszlása

A 2020-ban legtöbb adatot és legszebb képeket feltöltők közül a dobogósokat az év fajával díszített ajándékokkal jutalmazzuk, ezúton is megköszönve értékes munkájukat.
2020-ban a legtöbb adatot Wenner Bálint töltötte fel (252), a második helyen Baracsy Ákos végzett 141 megfigyeléssel, míg a harmadik helyet Dr. Kókai Károly szerezte meg 105 adatponttal.

A legtöbb fényképes adatot szintén Wenner Bálint küldte be (243). A második legtöbbet Varga Zsolttól kaptuk (72), míg a dobogó harmadik fokára Bíró Annamária fényképezte fel magát 68 kattintással.

A legszebb fénykép kategóriában a zsűri nem tudott dönteni és végül két megosztott győztest hirdetett: Hajdu Emese foltos szalamandra és Nagy Péter vöröshasú unka fotója végzett az első helyen. A harmadik helyen szintén hárman osztoznak: Bombay Bálint barna varangyot, Burkáné Pupler Éva zöld levelibékát és Pálvölgyi Kriszta nagy tavibékát ábrázoló fotóit díjaztuk. Altmann Péter foltos szalamandra fotója pedig a zsűri Különdíját érdemelte ki.

  

A két első helyezett, Hajdu Emese (foltos szalamandra) és Nagy Péter (vöröshasú unka) fotója

Legérdekesebb képet Nagy Barbara küldte egy túlméretes halat nyeldeklő kockás siklóról, míg az év fajáról Lévai Irén képét értékeltük a legszebbnek.

A díjazott képeket és 2020 legszebb fotóiból készült válogatásunkat ide kattintva lehet megtekinteni.

A díjazottakkal a Herptérkép programban regisztrált e-mail címükön keresztül vesszük fel a kapcsolatot.


A fotópályázat harmadik helyén osztozó fotók: barna varangy (Bombay Bálint), zöld levelibéka (Burkáné Pupler Éva), nagy tavibéka (Pálvölgyi Kriszta)


A legszebb, év faját ábrázoló fotót Lévai Irén készítette