IV. Herpetológiai Előadóülés

A Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, és a Magyar Biológiai Társaság Ökológiai Szakosztálya február 17-én rendezte meg a IV. Hazai Herpetológiai Előadóülést a Magyar Természettudományi Múzeum Jávorka Sándor előadótermében. A rendezvény célja volt, hogy a kétéltűekkel és hüllőkkel foglalkozó kutatók, természetvédők, hallgatók, bemutathassák egymásnak a munkájukat, hogy aztán együttműködésekre, eszmecserére kerülhessen sor.

Összesen 70-en regisztráltak az egynapos eseményre. A tudományos program egy angol nyelvű előadással kezdődött, amelyet Dr. Jaime Bosch, a Madridi Természettudományi Múzeum kutatója tartott. Dr. Bosch több, mint egy évtizede kutatja a kétéltűeket pusztító gombafertőzést, a kitridiomikózist Európában, és próbálja megmenteni az Ibériai-félszigeten a fertőzés miatt pusztuló kétéltűállományokat. Az egyetemi hallgatóknak és a doktoranduszoknak lehetőségük nyílt benevezni a legjobb előadásért folyó versenybe. Összesen 9 előadást kellett a zsűrinek értékelnie, és végül a következő eredmény született:

Egyetemi hallgató (MSc, BSc) kategóriában I. helyezést ért el Kovács Dániel (Szent István Egyetem, Állattani és Állatökológiai Tanszéke) „A pannongyík (Ablepharus kitaibelii fitzingeri) és a zöld gyík (Lacerta viridis) mikroélőhely használatának összehasonlítása a Gödöllői-dombságban” című munkájával. A II. helyet Dékány Búlcsú (Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Kar, Biológiai Intézet) nyerte el  „A fali gyík (Podarcis muralis) városi elterjedését befolyásoló tényezők vizsgálata” című dolgozatával.
 

Előadás (Fotó: Bajomi Bálint)
A négy szekcióban 22 előadás hangzott el.
(Fotó: Bajomi Bálint)

A doktorandusz kategóriában Herczeg Dávid (Debreceni Egyetem) nyerte el az I. helyet „A Pelophylax esculentus komplex endoparazitáinak vizsgálata a Hortobágyi Nemzeti Parkban” című előadásával, míg a II. helyezett Horváth Gergely (ELTE, Állatrendszertani és Ökológiai Tanszék) lett „Állati személyiség és egyedi minőség kapcsolata különböző életkorú zöld gyíkoknál (Lacerta viridis)” című előadásával.

Az ülésen elhangzott előadások absztrakt-kötete letölthető ide kattintva.

          logó