I. Herpetológiai Tábor Ócsán

2015. június 20. és 26. között rendeztük meg az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályának első herpetológiai táborát Ócsán. A táborban 7 iskolás diák, 1 végzős egyetemi hallgató, valamint a Szakosztály részéről 7 szervező vett részt. Főhadiszállásunk az Ócsai Madárvárta épületében volt.

A tábor során terepi kirándulásokon ismerkedtünk meg az Ócsai Tájvédelmi körzet herpetofaunájával, a kétéltűek és hüllők megfigyelésének, tanulmányozásának módszereivel. Ellátogattunk láprétekre, láperdőbe, homoki legelőre, palackcsapdával és hálóval gyűjtöttünk csatornákból és lápi vizekből. Mivel a Madárvártán számos más kutató is megfordult, a résztvevők bepillantást nyertek a madarak vagy a vízi gerinctelenek tanulmányozásába is. Ez  természetesen segítette a diákokat abban, hogy megértsék, hogy a kétéltűek és a hüllők ragadozóként vagy zsákmányállatként a táplálékhálózat részei, természetvédelmük is akkor a leghathatósabb, ha megismerjük ökológiai szerepüket.

A kirándulásokkal párhuzamosan a résztvevők a hazai fajok felismeréséről, a természetvédelem legfontosabb kérdéseiről, a kétéltűek és hüllők fotózásáról, valamint előfordulásuk térképezéséről is hallhattak előadásokat. A gyerekek az ismereteket rögtön kamatoztathatták a gyakorlatban, és a maguk által gyűjtött adatpontokat a tábor végére már nagy gyakorlattal vitték fel az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés oldalára.  A tábor végére a Herptérképre csaknem 60 adatpontot töltöttek fel.

Csütörtökön meglepetés-látogatást szerveztünk a Rákosivipera-védelmi Központba, Kunpeszérre. Mivel az úti célról semmit sem árultunk el, a résztvevők meglepetése a viperákkal teli szabadtéri terráriumok láttán a Jurassic Park ikonikus jelenetéhez volt fogható. A Központban Halpern Bálint mesélt a védelmi programról, és tartott bemutatót az állatok mérésének, azonosításának gyakorlatáról.

Az egy hét alatta következő fajokkal találkoztunk a szabadban: zöld gyík, fürge gyík (ezekből mindenféle nemű és korú példány), fali gyík, homoki gyík, elevenszülő gyík, vízisikló, mocsári teknős, kecskebéka, erdei béka, gyepi béka, barna varangy, barna ásóbéka, valamint a pettyes gőte lárvái. A fajfelismerés mindenkinek napról napra jobban ment. A legvégén vetélkedőt rendeztünk az ismeretekből, amin Galántai Bálint érte el a legjobb, csaknem hibátlan eredményt.

A tábor a szervezők és a résztvevők számára egyaránt nagy élményt nyújtott, így a következő években szeretnénk hagyománnyá tenni. Köszönet illeti az érdeklődő, lelkes és „strapabíró” résztvevőket: Ambrus Virág, Bancsik Barnabás, Breitner Péter, Galántai Bálint, Hársfalvi Ferenc, Kazár Bálint, Szűcs Mónika, Tóth Ágoston. Szeretnénk köszönetet mondani az Ócsai Madárvárta Egyesületnek, név szerint Csörgő Tibornak és Csipak Árminnak, amiért épületüket a rendelkezésünkre bocsátották, valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Parknak, amely hozzájárulását adta a tevékenységünkhöz az Ócsai Tájvédelmi Körzet fokozottan védett területén.

Az  I. Herptábor szervezői: Babocsay Gergely, Becsei Katalin, Heltai Botond, Mizsei Edvárd, Péntek Attila, Ujszegi János, Vági Balázs