2018.03.24
Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztály

Farmosi békamentés és "Herp-túra"

Közel 60 résztvevővel tartottuk meg az idei év első Herp-túráját 2018. március 17-én, mely során felkerestük a Farmos környéki vizes élőhelyeket, ahol tavasszal mindig komoly erőfeszítéseket tesznek Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai és civil természetvédők, hogy segítsék a vonuló kétéltűeket biztonságban eljutni a szaporodóhelyeikre.

Farmos határában 2004 óta minden évben szakemberek és önkéntesek közösen segítik a telelőhelyről a szaporodóhelyeikre vándorló kétéltűeket, akik a békamentés nélkül tömegesen pusztulnának az útvonalukat kettészelő 311-es műúton és a párhuzamos vasútvonalon. A mentési akció helyszíne a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság kezelése alá tartozó Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzethez tartozik. A nemzeti park munkatársai és az önkéntesek terelő kerítéseket építenek ki minden évben, újrahasznosított anyagból a műút azon szakaszán, ahol a kétéltűek legnagyobb tömegben kelnek át. A terelőkerítés mentén vödörcsapdák vannak leásva, amelyeket a békamentő csapatoknak napi rendszerességgel a délelőtti órákban ellenőrizniük kell, majd az állatok adatait feljegyezni, végül a szaporodó helyükre szállítani őket. Ebbe a munkába kapcsolódhattak be a túránk résztvevői, szakosztályunk tagjainak vezetésével.

A terelőkerítés mentén leásott vödörcsapdák ellenőrzése (fotó: Nádai Zsombor)

A vödörcsapdák ellenőrzése és a szaporodóhelyet jelentő Nagy-Nádas felé vezető túra során a résztvevők számos ismeretet elsajátíthattak a kétéltűekről. Megismerhették a hazai fajok terepi megfigyeléseinek bizonyos módszereit és a kétéltűek védelmében végzett gyakorlati természetvédelmi feladatokat. A túravezetők Babocsay Gergely, Bozóki Balázs és Vági Balázs voltak. A lelkes békamentő csapat a Kékbegy tanösvényen engedte szabadon a megmentett békákat.

A túra végén a Vízparti Élet Háza Oktatóközpontban a Tápió Természetvédelmi Egyesület tagjai meleg teával várták a békamentőket. Az oktatóközpontban tárlatvezetés során megismerkedhettünk a Tápió-vidék kis táj védett természeti értékeivel, akváriumokban és terráriumokban tanulmányoztattuk a környék hal és kétéltű fajait.

A résztvevők MME Bolt békás termékei közül is vásárolhattak, illetve a jelvényadomány program is jelen volt.

A programot érdekes előadások zárták. A szakosztály részéről Vági Balázs a kétéltűeket érintő globális természetvédelmi kérdésekről tartott előadást, Bozóki Balázs pedig a farmosi békamentés legfontosabb természetvédelmi és kutatási eredményeit ismertette. Sári Gergő a Tápió Természetvédelmi Egyesület tagja egy érdekes előadásban mutatta be a Framosi Madárvártán végzett madárgyűrűző munkát és a fülemülesitkék vonuláskutatásának eredményeit. Az aznapi programot Juhász Erika ,,Hód mozija” zárta, mely során a Tápió-vidéken végzett hódkutatásokról nézhettünk meg érdekes felvételeket.

Páran az éjszakát a Boros Ádám Ifjúsági Szálláson töltöttük annak reményében, hogy másnap is tudjuk tanulmányozni a Nagy-Nádas élővilágát. A kellemes márciusi esős nap hirtelen óriási havazásba csapott át. A másnapi ellenőrzés során a lelkes, mindenre elszánt csapat - az időjárási körülményekkel dacolva - végül 15 békát mentett meg, hol a hó alól előbányászva, hol jeges vízben keresve meg őket, összesen 73 vödörcsapdát ellenőrizve. Tekintettel a vastag hórétegre, az akció után a békákat a Vízparti Élet Háza Oktatóközpontba szállítottuk, ahol terráriumban várják az enyhülést.

Másnap eléggé megváltozott körülmények között folytatódott a békamentés (fotó: Bozóki Balázs)

A rossz idő ellenére a Nagy-Nádas körüli túra sem marad el, amely során Lanszki Zsófia mutatta be nekünk a vidra nyomkeresés rejtelmeit. A szokatlan tavaszi időjárás nem szegte kedvünket, a lehetőségeket megragadva állatnyomokat kerestünk az éjszaka során lehullott havon. A csapatunk hamar meg is találta a békák útját átszelő műút menti híd alatt az első vidranyomokat és vidraürülékeket, amellyel - territoriális faj lévén – területük határait jelölik. A túra további részében még számos, vidrák által frissen használt váltót találtunk a területet behálózó tavak közötti utakon. Az egyik ilyen váltóhoz közeledve az úton épp átkelő és vízbe ugró vidrát is sikerült megpillantanunk.

A programról nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk. Örülünk, hogy sok érdeklődőt tudtunk megismertetni a kétéltűek különleges világával.

Mindenkit sok szeretettel várunk szakosztályunk további programjaira is!

Szerzők: Bozóki Balázs és Lanszki Zsófia