2021.07.01
Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztály

Beszámoló a VII. Herpetológiai Táborról

2021-ben hetedik alkalommal rendeztük meg a 10-18 év közötti iskolásoknak szóló herpetológiai tábort, a Herptábort. A tábor célja a kétéltűek és hüllők, valamint az azokkal kapcsolatos ökológiai kérdések és természetvédelmi problémák megismertetése az ifjúsággal.

 Több érdeklődő már a tábor meghirdetése előtt próbált jelentkezni, majd a felhívást követően a nagy érdeklődés és túljelentkezés miatt hamar beteltek a helyek. Végül az eredetileg tervezett 30 főről 32-re bővítettük a létszámot, így ennyien vehettek részt a VII. Herptáborban.

A tábor indulásakor a táborlakókat hat csapatba osztottuk, élükön egy-egy rangidős csapatvezetővel. A táborban főként terepi programokat szerveztünk a szállás (Zöldövezet Vendégház, Parádfürdő, Mátra) környéki túrák során, de ezek mellett a táborvezetők külön-külön minden csapatnak foglalkozást tartottak különböző témákban (természetvédelem, viselkedésbiológia, természettudományi gyűjtemények, kétéltű- és hüllőfajismeret, év faja, rajz-festés). Nagy hangsúlyt fektettünk a felfedezésen alapuló tanulásra, amely során egyes kérdésekre a táborozóknak kellett válaszokat találniuk saját megfigyeléseik és a rendelkezésükre bocsátott információk és könyvek alapján, de használhattak okoseszközöket is. A résztvevők megismerkedtek a Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés programmal és a Herptérkép applikációval.


Fotó: Rák Gergely

A csoportos foglalkozások mellett négy előadást hallgathatott meg az egész társaság. Magos Gábor természetvédelmi őrszolgálat-vezető (BNPI) bemutatta a Mátrában indított természetvédelmi projektet, amelynek célja a stabilan „működő” kubikgödrök létesítése és az erdei kisvízállások megóvása, és a hozzájuk kötődő kétéltűek védelme. Dr. Horváth Gergelytől hallhattak az ibériai hegyigyík viselkedésökológiai kutatásairól, Halpern Bálinttól pedig a rákosi vipera védelmét szolgáló LIFE-projektről és a keresztes vipera természetvédelmi helyzetéről, valamint Mizsei Edvárd bemutatta a görög karsztvipera, a karszt vipera, a moldáv parlagi vipera és a sztyeppi vipera élőhelyein végzett kutatások során szerzett tapasztalatait.

 


A tábor alatt szinte az összes Mátrára jellemző kétéltű- és hüllőfajt megfigyelhettük. A leggyakoribb kétéltű a gyepi béka és az erdei béka volt, de láttunk foltos szalamandrát és alpesi gőtét is. Hüllők között a vízisikló és a fürge gyík domináltak, de megfigyeltük a kockás sikló és kékpettyes lábatlangyík egyedeit is. A tábor résztvevői 101 adatponttal gazdagították a Herptérkép adatbázisát. Az adatokat a BNP Igazgatóságnak is átadtuk.


Fotó: Rák Gergely

A tábor során a csapatok pontokat szerezhettek a közös foglalkozások során feltett nehezebb kérdések megválaszolásával, de pontok jártak az állattalálásban, rendrakásban, terítésben mutatott szorgalomért is. Emellett a csapatok összemérték ügyességüket rajzolásban és csocsóban is. A hét során gyűjtött pontokat végül egy egész délutános csapatversenyen használhatták tétként, ahol a tábor során szerzett ismeretüket tehették próbára a táborlakók. A nyertes csapat tagjai ajándékcsomagot kaptak, továbbá minden résztvevő kapott herptáboros pólót és év faja kitűzőt.