2005.09.01
Ragadozómadár-védelmi Szakosztály

Kampány a madarak áramütésének megelőzésére - harmadik országos szabadvezeték-felmérés

Kedves Tagtársak, Madárbarátok, Természetvédők! Az MME harmadik alkalommal szervez országos szintű, önkéntes alapú felmérést a madarakat érő áramütések monitorozása céljából, a parlagisas-védelmi LIFE program keretében utoljára. A felmérés időpontja: 2005. szeptember 17-18. (szombat-vasárnap).

Az előző két felmérésen résztvevő önkénteseknek köszönhetően megsokszoroztuk információinkat a madarakat érő áramütések jelentőségéről. A probléma országos megoldása még mindig várat magára, de az újabb pontos adatok és a rendszeres sajtóvisszhang fontos a megoldás felé vezető úton.

A szeptemberi felmérés rendkívül fontos adatokat fog szolgáltatni a frissen kirepült, tapasztalatlan madarakat érő áramütésekkel kapcsolatban. Ezúttal sajnos várhatóan nagyobb számú áldozatot találunk majd, mint a tavaszi felmérés során.

Kérjük részvételével segítse munkánkat! Természetesen nem csak a megadott hétvégén lehet elvégezni a felmérést, hanem az azt megelőző vagy követő héten egyaránt! (Az egy területen dolgozó madarászoknak célszerű előre egyeztetniük a kiválasztott szakaszokat, hogy ne ugyanazt a vezetékszakaszt mérje föl több csapat.)

A kampány ütemezése szempontjából nagyon fontos, hogy az adatok közvetlenül a felmérés után, legkésőbb 2005. szeptember 26-ig beérkezzenek az MME Monitoring Központjába!

MME Monitoring Központ
H-4401 Nyíregyháza 1. Pf. 286.
Fax.: (42)443-544
E-mail: monitor@zeus.nyf.hu

Adatlap és a felmérés módszerei alább letölthetők, illetve a Monitoring Központtól kérhetők a fenti címen. Az adatokat a beérkezés után azonnal feldolgozzuk, és 2005. szeptember 29-én, sajtótájékoztató keretén belül közöljük.


További információ:
Az áram ára (adatlap, a tavalyi felmérés eredményei, szakanyag stb.)