Kabasólyom-védelmi Munkacsoport

A kabasólyom egész Eurázsiában előforduló kistestű, költöző sólyom faj, mely minden tekintetben egyik legszínesebb ragadozómadár fajunk. A telek az afrikai kontinensen tölti, hazánkban április és október között figyelhető meg, rendszeresen fészkelő fajunk. Hazai költőállománya 2600-2900 párra tehető (2014-2018).

Kis termete ellenére egy igazi, aktívan vadászó sólyom, mely a leggyorsabb röptű, a költő területét határozottan és hangosan védelmező ragadozó madár.  Fészkelő területéhez hű. A sólymokra jellemzően fészket nem épít, így a tavasszal hazatérő madarak leggyakrabban az elhagyott varjú fészkeket foglalják el, de költhetnek még műfészkekben és nagyobb sólyomfajoknak kihelyezett költőládákban is.

A vonuló ragadozómadaraink között az aránylag későn érkezők közé tartozik. Részleges vedlésére jellemző, hogy tollai egy részét a költési időben (pl. hazánkban), a másik részét pedig telelő területén (Afrikában) cseréli le. Röpte és zsákmányolási stílusa az egyik leglátványosabb a sólymaink között. Táplálkozása igen széles spektrumú, a rovaroktól, a madarakon keresztül az emlősökig sokféle állatfaj szerepel az étlapján. A meleg nyári időszakban szívesen fog rovarokat (lombszöcske, szitakötő, csibor, stb.), melyeket aztán a levegőben, még röptében fogyaszt el. Gyorsaságának és ügyességének köszönhetően több féle kistestű énekesmadarat, sőt a fecskét is képes röptében elkapni, de a szerencsés megfigyelők szürkületkor, akár denevért zsákmányoló kabasólyommal is találkozhatnak.

A kabasólyom munkacsoport igen fiatal, 2018-ban alakult. A fajjal kapcsolatos gyűrűzési és megfigyelési adatok egészen 1925-ig nyúlnak vissza, de a rendelkezésre álló éves adat mennyiség mégis kicsi, habár ezt a hazai elterjedése nem indokolja. A munkacsoport elsődleges célkitűzése az, hogy a faj a madarászok körében nagyobb figyelmet kapjon, ezáltal növelni tudjuk a beérkező megfigyelési adatok, a felderített fészkek számát, mely jó alap lehet a hazai költőállomány nagyságának pontosabb, folyamatos meghatározásához. További céljaink a hazai populáció vonulási - és fészkelési adatainak gyűjtése, az esetleges, állományukat befolyásoló tényezők beazonosítása (intenzív mezőgazdaság hatásai, növényvédő szerek, élőhely változások, stb.) is.

A munkacsoport várja a kabasólyom iránt érdeklődőket, az amatőr és profi madarászok köréből is!

Nagy Károly, kabasólyom fajmegőrzési koordinátor
e-mail: kabasolyom@mme.hu
mobil: +36 30 9066 285

 

Letölthető dokumentumok