2024.03.14
Nógrád Megyei Helyi Csoport

Fotópályázat - A Karancs-Medves erdei

erdőben fotós_Drexler_Szilárd

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Nógrád Megyei Csoportja meghirdeti az alábbi fotópályázatot:

A Karancs-Medves erdei

Korunk embere számára egyre inkább felértékelődik az erdők szerepe. Különösen azoknak az erdei „szolgáltatásoknak” a jelentősége változik, amelyek túlmutatnak a kétségtelenül fontos faanyagtermelésen. Környezeti problémákkal terhelt, gyorsan változó világunkban egyre többen ismerik fel az erdők védelmi funkcióit és feladatait, s egyre nagyobb a társadalmi igény a természetben, erdőben való kikapcsolódásra, feltöltődésre, gyönyörködésre. Az erdők és az erdei élővilág védelmének fontossága  Karancs-Medves vidékén is egyre hangsúlyosabb.

Pályázatunkon olyan fotókat várunk, amelyek a Karancs és a Medves kistájak területén készültek, és bemutatják az erdők sokszínűségét, gazdagságát, szépségét, kiemelt figyelemmel az erdők természetszerű állapotára, azok ökológiai jelentőségére és szerepükre az ökoszisztéma-szolgáltatásokban. A pályázat kiemelt célja az értékek bemutatása, ezért egyértelműen antropogén eredetű hatásokkal érintett területekről készült fotókat nem zsűrizünk (favágás, szemetelés, rongálás stb.).

A pályázatra korábban készült fotókat is be lehet küldeni, azonban azok ne legyenek öt évnél régebbiek.

A fotók elkészítése során nem megengedett a környezet élővilágának megváltoztatása, rongálása, zavarása. Nem fogadunk el a turistautakkal meg nem közelíthető fokozottan védett területekről készült fényképeket. Turistautakkal megközelíthető fokozottan védett területekről csak a kijelölt utat el nem hagyva készíthető felvétel.


A pályamunkák beküldésére vonatkozó részletek:
Egy pályázó maximum három fényképpel nevezhet. 

A fotókat elektronikus formában kell elküldeni az alábbi e-mail címre: medveserdei@gmail.com

!!Kérjük, a pályamunkákat az alábbi fájlnévvel lássák el: pályázó neve_sorszám, vagyis pl.: kovacs_pal_1 !!

A kísérő e-mail-ben kérjük, adja meg a következő adatokat:
Pályázó neve:
Telefonszáma:
E-mail címe:

Amennyiben a pályamunkáknak címet is adott, kérjük, a fájlnévhez kapcsolódóan írja le a mű címét!


Beérkezési határidő:
2024. november 10.

A nevezéssel a szerző elismeri, hogy a pályázati feltételeket elfogadja, beküldött képei minden tekintetben megfelelnek a kiírásnak, kijelenti, hogy a képeket ő készítette és rendelkezik a beadott kép eredeti változatával. Hozzájárul, hogy az általa megadott email címen levélben értesítést kapjon a pályázattal kapcsolatban.

Technikai feltételek:
A fotók bármilyen digitális képrögzítésre alkalmas eszközzel készülhetnek (mobiltelefon, fényképezőgép, videókamera stb.). Nem fogadunk el mesterséges intelligencia segítségével készített vagy azzal kiegészített felvételeket.

A képek digitálisan korrigálhatók az eredeti látvány helyreállítása, minimális hangsúlyozása erejéig. Nem számítanak manipulációnak a hagyományos fotográfiai korrekciók, így a színek, tónusok és a fényerő beállítása, illetve a felvétel közben keletkezett technikai hibák eltávolítása.

Nem elfogadható a képi elemek utólagos hozzáadása, illetve a kompozíciót lényegesen befolyásoló képi elemek eltüntetése (olyan változtatások, amelyek döntő módon meghatározzák a kép elkészítésének helyszínét és /vagy a környezeti viszonyokat).

Elfogadunk több felvételből összeállított képeket is (panoráma, HDR, startrails).

A beküldött fénykép hosszabb oldala 3000 pixel hosszú legyen, JPEG formátumban, egy fájl maximum 3 MB lehet.

Szerzői jogok:
A pályázaton résztvevő a pályázati anyag beküldésével elfogadja a pályázati feltételeket, és egyben hozzájárul, hogy a rendezők a pályázattal kapcsolatos publikációkban, valamint az alábbi honlapokon:

https://mme.hu/ és aloldalai,

valamint az alábbi közösségi média oldalakon:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100070150210279
https://www.facebook.com/MedvesFennsik/

megosztható módon, nyilvános posztokban, térítésmentesen közzétegyék, sajtóanyagokban használják, és a pályázat archívumában megőrizzék.

A szervezők kijelentik, hogy a pályázatra beküldött képeket más célra csak a szerzővel egyeztetve és annak engedélyével használják fel.

A szerzői jog a szerzőé marad.

A pályázó tudomásul veszi, hogy a beadott képek elkészítésével vagy azok nyilvános bemutatásával okozott személyiségi, szerzői és egyéb jogsértésekért minden felelősség a szerzőt terheli, beleértve a jogsértéssel bekövetkező anyagi felelősséget is. A szervezők fenntartják a jogot, hogy a személyiségi jogokat sértő vagy a pályázat témájához nem illeszkedő felvételeket nem zsűriztetik.


Díjazás:

Az alábbi díjak kerülnek kiosztásra:

  • Első díj - 35 ezer forint értékű tárgynyeremény
  • Második díj - 25 ezer forint értékű tárgynyeremény
  • Harmadik díj - 15 ezer forint értékű tárgynyeremény Közönségdíj - 10 ezer forint értékű tárgynyeremény
  • Különdíjak Elismerő oklevelek

Díjátadó: A zsűrizés eredményéről a pályázókat november 30-ig értesítjük.


Támogatók:
Velosport kerékpár szaküzlet és túrabolt Salgó Komfort Kft.
St. Új Műhely Kft.
Drexler Szilárd dokumentumfilmes