Márciusi gólyavonulás - Veca, Gyöngyvirág, Hajdú és a fiatalok

Az elmúlt években Magyarországon műholdas jeladóval megjelölt gólyák közül Veca kezdett elsőként vonulásba. Tavalyhoz hasonlóan szinten napra pontosan március első napjaiban. Utána meglepetésre Bátony indult meg a fiatalok közül, majd Hajdú, és Gyöngyvirág is. A hónap második felében Garam is elhagyta telelőhelyét.

 

Veca a legközelebbről Szudán déli részéről, Rabak mellől indult hazafelé. A Nílus mentén haladt sokszor erős ellenszélben, de végül sikeresen elhagyta Afrikát. A Közel-Keleten a Holt-tenger környékén megpihent és Jerikó városának környékén várta a kedvező időjárást a vonuláshoz. Hosszabb feltöltődés után innen is továbbállt, és elérte március végére Törökországot, Anatóliát.

Szerdánként ismét jelentettek Vecáról a TV2-n, az időjárás jelentésben, aki esetleg még nem látta itt nézheti vissza a legutóbbi adást.

Hajdú indult a felnőtt madarak közül másodikként vissza, de előtte jóval nagyobb kihívás állt, hiszen Mozambikban telelt. A Zambézi folyó mellől bő 3000km-rel többet kell hazafelé megtennie, mint Vecának. Ennek megfelelően folyamatosan haladva, március 14-én érte el Tanzániát és 18-án már Ugandából jelentkezett. 21-én pedig már Szudánból, közben áthaladt; Dél-Szudánon és Etiópián is. Ő is a Nílus folyását észak felé követve jutott el a Vörös-tengerig és pont március 31-én kelt át felette.


Hajdú átkelése a Vörös-tenger felett 2016.03.31-én

Gyöngyvirág Tanzániában telelt és március 14-én, indult el onnan hazafelé pont aznap, amikor Hajdú odaért Mozambikból. 18-án érte el a Nílus völgyét, azt a régiót ahol Veca befejezte a telelését. 21-én Kartúm városának térségét, majd a Nílus mentén halad északnak. 28-án érkezett a Vörös-tengerhez és hagyta maga mögött Afrikát. Másnap elérte Izraelt és megállt, Arad városának környékén, ahol 10 nappal korábban Veca is megkezdte az afrikai út kipihenését.


Veca (piros), Gyöngyvirág (sárga) Hajdú (narancssárga) a 3 adult (felnőtt) gólya eddig megtett útja hazafelé

Tavaly 4 fiókát jelöltünk meg jeladókkal Magyarországon, mindegyik eljutott Afrikába és közülük Bátony és Garam már visszaindult. Bátony nagyon meglepett minket már a legelső gólyacsapatokkal elérte a Nílus völgyét, ott viszont megtorpant és azóta egy öntözéses gazdaságban töltekezik Szudánban.

Már szintén Szudánban jár Garam is. Ő Kenyában telelt és onnan indult meg március második felében északra.


Garam (pirossal jelölve) és Bátony (sárgával jelölve) már Szudánban (forrás: satellitetracking.eu)

Afrikában lévő, aktív jeladós gólyáink térképe>>

 

Dejtáron elengedtük a tavaly súlyosan megsérült gólyát

Március 23.-án, a közel egy éves mentési akció lezárásaként elengedtük a tavaly súlyosan megsérült, de időközben felgyógyult fehér gólyát fészekének közelében.

Azoknak, akik esetleg nem követik az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által működtetett dejtári fehérgólya-webkamerát, íme egy kis összefoglaló a korábbi történésekről:

Tavaly május 20-án az egyik madár eltűnt a fészekről, ahol a párja a tojásokon kotlott. A sérült, rendkívül rossz állapotban lévő madarat másnap, május 21-én sikerült megtalálni a település egyik kertjében. Az állatot a MME és a Bükki Nemzeti Parki Igazgatóság (BNPI) munkatársai állatorvoshoz, majd a Fővárosi Állat- és Növénykertbe szállították. A madár sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az őszi vonulásra nem is épült fel, így elengedni sem lehetett, az állatkertben kellett átteleltetni.


A gólya súlyos sérülései, már kitisztított sebek
 (fotó: Papp Ferenc)


Portré akkor…(fotó:
 Papp Ferenc)


és most (fotó:
 Papp Ferenc)

fészekalj megmentése érdekében a tojásokat az MME munkatársa május 22-én kiszedte a fészekből (ezeket a magára maradt szülő egyedül sem kikelteni, sem felnevelni nem tudta volna), ahonnan a Börzsöny Alapítvány keltetőjébe kerültek. A tojások egy héten belül rendben ki is keltek. A fiókák megerősödését követően a madarakat az MME szakemberei a Budapest Voices együttes közreműködésével, egyesével több fészekbe helyezték ki, ahol egy kivételével rendben fel is nevelkedtek és ki is repültek. Érdekesség, hogy eközben a kiürült webkamerás dejtári fészekbe is visszatért az élet, mert egy újjáalakult fehérgólya-pár napokon belül birtokba vette.

Hála az állatkert munkatársainak, 2016 március 23-án a madár a sajtó jelenlétében elengedésre került. Az első lépéseit és szárnypróbálgatásait még meglesték a kollégák, majd magára hagyták. A rá felszerelt jeladónak köszönhetően azonban pontosan tudjuk merre jár, így azt is, hogy sikeresen túl van az első „vadonban” töltött éjszakáján.


Elengedés előtt (fotó:
 Papp Ferenc)


Első szárnycsapás (fotó:
 Papp Ferenc)


Repülés (fotó:
 Papp Ferenc)

 

Az MR Kossuth a Közelről cím műsorában számolt be az elengedésről.

A felgyógyult madár jeladója nyilvánosan még nem követhető, de kollégáink rendszeresen tudósítani fognak hollétéről a www.eszakigolyahir.hu oldalon. 

A dejtári fehér gólya fészekkamera: http://golya.mme.hu/golyakamera/dejtarstream/

Afrikában lévő, aktív jeladós gólyáink térképe>>