Környezeti nevelés

1981 óta végzünk természet- és környezetvédelmi szemléletformálást a 3 évestől idősebb korosztály részére. Az elmúlt 35 év alatt a város és a megye több ezer érdeklődője vett részt programjainkon.

A heti, kétheti rendszerességgel tartott tantermi foglalkozásainkra jellemzően általános iskolai tanulók járnak rendszeresen. Az óvodás korosztállyal külön foglalkozásokon és több megyei óvodában tartott képes előadás és bemutatógyűrűzések keretében foglalkozunk, az érdeklődő középiskolások pedig terepen és a meghívott előadók által tartott előadásokon ismerkedhetnek a természetvédelemmel és a madarakkal. A Debreceni Református Hittudományi Egyetemnek többször tartunk ismertetést a Madarász Suliról, mint a természetvédelmi oktatás lehetőségéről a pedagógusjelöltek számára. Egyes években országos szakvezetőknek és tanároknak szervezett szakmai konferencián tartottunk előadást a tevékenységünkről, elsősorban a Madarász suli és az oktatás kapcsolatáról, illetve egy tradíciókkal rendelkező civil szervezet nyújtotta kedvező lehetőségekről.


Természetvédelmi előadás a debreceni Hunyadi János Általános Iskolában (Fotó: Tömöriné Hajnalka)

A tanév végét követően 2005-ig Biharugrán nyári tábort és több hétvégi minitábort, találkozót szerveztünk tagjaink számára. A Európai Madármegfigyelő Napokat két fő helyszínen szervezzük, a Debreceni Egyetem Botanikus Kertjében és Hortobágy-Halastón várjuk a látogatókat. A nagy létszámú érdeklődőt vonzó programon már évek óta száz főt meghaladó résztvevővel tudtuk elősegíteni az elért MME országos eredményeket. Nemcsak létszámban, de a látott madarak egyedszámában és a helyszínek számában is jelentős eredményeket tudtunk megvalósítani, az országos összesítésekben többször volt első helyen a HBCS.


Gyűrűzés a DE Botanikus Kertben (Fotó: Veszelinov Ottó)

Hagyományos kirándulásunk, hogy az őszi daruvonuláskor autóbuszos túrát szervezünk a Hortobágyra iskolai tanulók számára. Több száz gyereknek volt része ebben az élményben. Országos és megyei természetvédelmi témájú versenyekre neveztünk be, melyeken eredményesen szerepeltek tanítványaink. A Madarak és Fák Napja Országos verseny területi fordulóját évek óta mi szervezzük, bonyolítjuk az országos szervezőgárda irányításával. Madarász Sulis diákjaink mindig szépen szerepelnek, az országos versenyen 2004-ben sikerült első helyezést, 2009-ben második helyezést elérnünk. Aki ismeri a verseny igen komoly szakmai színvonalát, az tudja, tiszteletreméltó eredmény a dobogóra kerülni.


Madarak és Fák Napja 2016-os évi országos verseny területi fordulójának nyertesei (Fotó: Veszelinov Ottó)

A helyi csoportunk színes plakátjai, leporellói és matricái mellett az országos MME programok plakátjait, kiadványait is eljuttatjuk a velünk kapcsolatban álló iskolák számára.

A megye velünk kapcsolatban álló általános iskoláinak és óvodáinak madárvédelmi berendezéseket adtunk ajándékba, előadásokkal kiegészítve azok helyes használatát, karbantartását és várható természetvédelmi eredményességét. A debreceni Nagyerdei Kultúrparknak több típusú madárodút, etetőket, egyéb madárvédelmi berendezéseket adtunk ajándékba, amelyek azóta is az állatkertben kihelyezve, ismertető szöveggel segítik a madár- és természetvédelem ügyét madárbarát mintakertként. Telefonon többször adunk felvilágosítást a lakosság kérdéseire, sok hozzánk bejelentett sérült védett madarat tudtunk megmenteni, repatriálni.