2014.12.11

Gyógyulófélben „Tokaj”, a mérgezett parlagi sas

Több mint egy éves szünet után egy újabb parlagi sas esett mérgezés áldozatául, de ez esetben a szerencsének, valamint a természetvédelmi őrszolgálat és az állatorvosok gyors közbenjárásának köszönhetően remélhetőleg felépül és elengedhető lesz a fokozottan védett, 1 millió Ft-os természetvédelmi értékű madár.

Közel tíz éve nem telt el úgy 12 hónap, hogy ne került volna kézre mérgezett parlagi sas, és most novemberben már bizakodtak a természetvédők, hogy a mérgezések okozta komoly pusztítás kezd visszaszorulni. Azonban egy évvel és hat nappal a legutóbbi mérgezett parlagi sas megtalálását követően, december 1-én egy erősen legyengült példányt találtak meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei Békés megyében.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által koordinált "A parlagi sas védelme Magyarországon" elnevezésű Európai Uniós támogatású LIFE Nature projekt keretében kidolgozott eljárási rendet követve a madarat azonnal egy helyi állatorvoshoz vitték. Az első vizsgálatokat követően pár óra alatt beszállították a Fővárosi Állat- és Növénykert állatorvosaihoz, akik azonnal megkezdték a kezelését. A madár egy bizonyos, ma már betiltott növényvédőszer-csoportra jellemző mérgezéses tüneteket mutatott (görcsös lábtartás, idegrendszeri tünetek), így célzott ellenanyagot kapott, amelyre azonnal jól reagált. A tegnapi napon a sajtó nyilvánossága előtt tartott állatorvosi vizsgálat során megállapítást nyert, hogy a 3,4 kg tömegű tojó madár jó kondícióban van, nem mutatja már a mérgezéses tüneteket, a kondíciója javul, így a jövő héten nagy valószínűséggel már elengedhető lesz.


"Tokaj", a mérgezett parlagi sas (Videó: termeszetfilm.hu).

 

Az elmúlt 10 év alatt a mostani már a 77. parlagi sas, ami mérgezés miatt kézre kerül, azonban eddig csak 13 példányt lehetett gyógyultan szabadon engedni, a többi már a megtalálás előtt vagy közvetlenül utána elpusztult. A meggyógyított madarak aránya szerencsére folyamatosan nő, míg ez korábban csak 10% körül volt, az elmúlt két évben már elérte az 50%-ot. Ez többek között annak is köszönhető, hogy a természetvédelmi őrszolgálat, a Fővárosi Állat- és Növénykert által koordinált országos állatorvosi mentőhálózat tagjai és az MME szakemberei egy egységes terepi és állatorvosi protokollt követnek a mérgezéses esetek kezelésekor (a protokollok elérhetőek a projekt weboldalán: www.parlagisas.hu).

A most gyógyulófélben lévő parlagi sast "Tokaj"-nak neveztük el, mivel az MME szakemberei 2013 nyarán a Tokaji hegy közelében gyűrűzték meg fiókaként a madarat, a mostani megtalálási helyétől 175 km-re északra.

 


Az MME parlagisas-védelmi programját és mérgezésellenes kampányát az
Európai Unió LIFE alapja támogatja (LIFE10NAT/HU/000019).
A projektben az MME partnerei: a Hortobágyi, Bükki és Körös-Maros
Nemzeti Park Igazgatóságok, a Nemzeti Nyomozóiroda, az
Országos Magyar Vadászkamara, a Fővárosi és a
Jászberényi Állat- és Növénykert, valamint a
Természetfilm.hu Egyesület.
www.parlagisas.hu