Francia gyűrűs vadgerle Sumonyban

Tavaly ősszel egy francia gyűrűs vadgerlét fogtak vissza a Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomáson, aminek a gyűrűzési adatai most érkeztek meg a párizsi madárgyűrűzési központból.

A madarat 2018 május elején gyűrűzték Dél-Franciaországban, a Camargue vidékén és tavaly szeptember közepén került ismét hálóba, Sumonyban (Gregorits János). Ez az első francia gyűrűs vadgerle megkerülés Magyarországon.

Francia gyűrűs vadgerle (Fotó: Gregorits Máté)

A nehezen fogható vadgerlékből itthon eddig kevesebb, mint ezerhétszázat gyűrűztek. Közülük 20 példány került kézre a Kárpát-medencén kívül, valamennyi a Földközi-tenger partvidékén. A legtöbb megkerült példányt vadászat során ejtették el. 


A visszafogott francia gyűrűs vadgerle megkerülési térképe (Madárgyűrűzési Központ)

Magyarországon, a most visszafogott példányon kívül eddig három külföldi gyűrűs vadgerle került meg, ezeket Olaszországban gyűrűzték. 


Távolsági vadgerle megkerülések (Madárgyűrűzési Központ)

A vadgerle vonuló madárfaj, a telet Afrikában, a Szaharán túl tölti. Hazánkban április végén jelenik meg költőhelyén, és szeptember-októberben vonul el. A hazai állomány elsősorban a Balkán-félszigeten és az Appennini-félszigeten keresztül vonulva éri el Afrikát.

További információ a vadgerlékről a Tudástár Magyarország madarai oldalon: http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-strtur