2013.10.08

Fehér gólya, vándorsólyom, tüzesfejű királyka az Európai Madármegfigyelő Napokon

Az elmúlt hétvégén 105 helyszínen, 2.470-en figyelték a madarakat hazánkban az Európai Madármegfigyelő Napok rendezvénysorozat keretében. A szombaton és vasárnap zajló akcióhoz bárki csatlakozhatott, csak meg kellett számolni a látott madarakat a szervezett programhelyszíneken (ezeken természetesen összesítve gyűjtöttük az adatokat), egy séta alkalmával vagy akár az erkélyéről kitekintve, és ha beküldte az adatait az MME Központi Irodájába, máris hozzájárult Magyarország sikeréhez.

Összesen 320.311 madár került távcső elé Magyarországon, melyek közül a legnagyobb példányszámú a seregély volt, összesen 210.115 egyeddel. A képzeletbeli dobogó második helyére a nyári lúd állhatott fel (14.249 példány), míg a harmadik helyen a dankasirály végzett (12.960 példány). Kiemelkedő számban láttak még: tőkés récét, örvös galambot és füsti fecskét a madárszámlálók.

A két nap során egy fehér gólyát is megfigyeltek, mely színes gyűrűjének számát (HM 25) is le tudták olvasni. További érdekesebb vagy kevesek által ismert madárfajok, melyek távcső elé kerültek: fekete sas, rozsdástorkú pityer, ezüst lile, gulipán, sarki búvár, keresztcsőrű, üstökösgém, havasi partfutó, kormos szerkő és egy majdnem teljesen fehér színezetű daru.

Üstökös gém (Fotó: Máté Bence)
Üstökös gém
 
Keresztcsőrű (Fotó: Máté Bence)
Keresztcsőrű
(Fotók: Máté Bence)


Az Európai Madármegfigyelő Napok játékos verseny is volt a résztvevő 41 ország között. A nemzetközi összesítést idén a szlovák BirdLife partner készítette, az eredmények alapján hazánk ismét dobogós helyezéseket ért el az országok közötti "megmérettetésben":

  • második helyezést értünk el a helyszínek számát tekintve,
  • szintén másodikak lettünk a látott madarak mennyisége alapján,
  • illetve harmadik helyen végeztünk a résztvevők nagy száma miatt.

Így mindhárom kategóriában dobogósak lettünk, mely sikert csak hazánknak sikerült elérnie.


Európában 900 helyszínen 19.000 résztvevő összesen 2,4 millió madarat látott a madármegfigyelés két napján! A kontinens három leggyakoribb madara: a seregély, a szárcsa és az erdei pinty volt.

 

Köszönetünket szeretnénk kifejezni mindenkinek, aki a programok megszervezésével és beküldött adatokkal segítette a rendezvény sikerét és egyben hozzájárult, hogy az elmúlt évek hagyományaihoz hasonlóan Magyarország ismét előkelő helyen végezhessen az európai nemzetek között!

 

MME adhat vonal: 13600/40
Hívásával 250 Ft-tal támogatja az MME madárvédelmi munkáját.
Köszönjük!

 

 

Kincses László