Évzáró ülést tartott a Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztály

Szakosztályunk 2016. december 11-én tartotta immár hagyományos évzáró ülését a Fővárosi Állat- és Növénykert területén található Tanodúban. A résztvevők hallottak előadást a Szakosztály éves tevékenységéről, a Herptérképről, a görög parlagi viperáról, valamint a Mérgesházat és a Varázshegyet is bejárták, szakvezetéssel. Az ülésen kerültek átadásra a rajzpályázatunk, valamint az elmúlt év legkiemelkedőbb teljesítményeiért járó díjak.

Szakosztályunk 2016. december 11-én tartotta immár hagyományos évzáró ülését a Fővárosi Állat- és Növénykert területén található Tanodúban. Minden korábbinál többen jelezték részvételi szándékukat, így végül éppen hogy befértünk a más alkalmakkor oly tágas helyiségbe.

Először Babocsay Gergely szakosztályelnök tartott rövid összefoglalót az idei év eseményeiből, amikből akadt bőséggel, a Jane Goodall által elengedett jeladós haragossiklótól a Herptáboron át a Kopaszi-gáton felállított új hüllővédelmi ismeretterjesztő táblákig és a Feneketlen-tó teknős-mentesítéséig.

Ezt követően az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés éves eredményeit ismertettük és a 2016-os év legkiemelkedőbb adatfeltöltőit jutalmaztuk. A legtöbb új, validált adatot dr. Kókai Károly töltötte fel, míg az ország legtöbb területéről való adatközlésért Szabolcs Márton kapott jutalmat. Szokás szerint díjaztuk a feltöltésekhez mellékelt legszebb fotókat: I. helyezett lett Násfay Béla víz alatti, amplexusban lévő gyepi békákat ábrázoló fotójával. A második helyen Ilycsin László végzett, a pettyes gőtét szokatlan módon a szárazon megörökítő, szép kompozíciójával. A harmadik helyen pedig, ennek ellentettjeként egy olyan felvétel végzet, ahol egy hüllő található a víz alatt: Dudás László elevenszülő gyíkról készített portréja. Az év hüllőjét, a kockás siklót legszebben Lenkei Péternek sikerült megörökítenie, mégpedig a hasoldal felöl egy ágakon napozó példányt. A legérdekesebbnek Szilágyi Alice párzó vízisiklókat ábrázoló képét ítéltük. A díjazott képekkel együtt a legszebb 50 képet ide kattintva lehet megtekinteni. Szintén az ülésen kapták meg jutalmukat az év hüllőjéhez kapcsolódó rajzpályázatunk nyertesei. A rajzpályázat képeiből készült válogatás ide kattintva érhető el.

Az idei előadást Mizsei Edvárd tartotta a Debreceni Egyetemről, aki évek óta végez különböző vizsgálatokat a görög karsztvipera (Vipera graeca) albániai és görögországi populációin, többek között e veszélyeztetett kígyó faji rangra emelése is ennek köszönhető. Emellett kellő kitekintést kaphattunk egyéb európai viperák rendszertani és természetvédelmi helyzetéről is.

Miután kellően belakmároztunk a résztvevők által összedobott svédasztal finomságaiból, a napot szakvezetéses séta zárta az állatkerti Mérgesházban, valamint a Varázshegyben, amiért külön hálásak vagyunk az Állatkert dolgozóinak. Az ülésen készült képekből is létrehoztunk egy galériát, ami ide kattintva érhető el.