Etetőkészítés

Az időjárás szeszélyétől függően a december már többnyire „igazi” téli hónap, ennek minden szépségével és madárvédelmi feladatával. Amennyiben nem vagyunk felkészülve a madáretetésre, a tehetetlenség érzése miatt az öröm ürömmé válhat, hasonlóan ahhoz, amikor a karácsonyfát férfi társaink megpróbálják erre alkalmatlan eszközökkel farigcsálni. Ezért a következőkben bemutatunk néhány egyszerűen és gyorsan, a legtöbb otthonban megtalálható hulladék anyagból elkészíthető madáretetőt, melyek többsége itatóként is megállja a helyét.

 

Függő etető terményhálóból

A krumplit, a vörös- és lilahagymát ma már szinte kizárólag műanyag „raser” hálós kiszerelésben vásároljuk, amit a kiürülést követően többnyire ki is dobunk. Ez a háló két perc alatt átalakítható madáretetőnek.

Első lépésben vágjuk le a háló egyik záró csomóját vagy fémgyűrűjét, ...
... így az egyik oldalán nyitott zsákhoz jutunk, ...
... amit a krumpli vagy hagyma eltávolítását követően ...
... akár napraforgóval, ...
... akár dióval tölthetünk fel. ...
Ezt követően már csak a zsák száját kell oldható csomóval, kellően
hosszú zsineggel bekötni, ...
... és már ki is akaszthatjuk a madaraknak – a képen kék cinegének
(Fotók: Orbán Zoltán).

 

Ehhez inkább műanyag zsinórt használjunk, mert a természetes anyagból készült spárga nedvesség hatására megduzzad, nehezen kibogozhatóvá válik, ami megnehezíti az újbóli feltöltést. Amennyiben napraforgóval szeretnénk alkalmazni ezt az etetőt, a háló szemein kihulló magok miatt lehetőleg ott használjuk, például kertben, ahol ez nem jelent problémát. Ha a „szemetelés” nem elfogadható, például panelházi erkélyen, a hálós etetőbe tegyünk „tisztább” dióbelet, vagy nem sózott (kifőzött) szalonnát, faggyút, amivel házi készítésű cinkegolyóhoz jutunk.

 

Pillepalack-etető

Modern világunkban sajnálatos módon elterjedtek a vissza nem váltható (egyutas) csomagolóanyagok, köztük a mindannyiunk által ismert, vékony falú PILLE palackok. Bár a madárvédelmi felhasználás nem oldja meg az általuk okozott környezetterhelést, a 1,5 l-es ásványvizes flakontól az 5 l-es étolajosig bármelyikből percek alatt készíthető madáretető. Ehhez a színezetlen (átlátszó) palack mellett egy éles, vékony pengéjű konyhakésre van szükségünk, de még jobb, ha tapétavágó sniccert használunk. Mindenekelőtt mossuk ki és szárítsuk meg a flakont. Lehetőleg ne használjunk olyan műanyag dobozokat, kannákat, amiben mérgező anyagokat, például gépolajat tárolnak, mert ezek mosóvize is veszélyes hulladéknak minősül, nem a kommunális szennyvízrendszerbe való.


Fektessük a palackot az asztallapra, majd vágjunk ki egy ökölnyi lyukat úgy, hogy ennek
alsó „küszöbe” a  flakon aljától 10-15 cm-re legyen (Fotó: Orbán Zoltán).

 

Ezzel a magassággal az etető magtartályának befogadóképességét tudjuk szabályozni. A zárókupakot hagyjuk fent vagy pótoljuk, mert ez megvédi az etetőanyagot a beázástól. Ha éppen nincs kupakunk, de a fiók alján találunk parafa dugót, azzal is biztosíthatjuk a vízmentességet.


Utolsó lépésként napraforgóval, dióval, állatkereskedésekben kapható
aprómagkeverékkel töltsük fel, és máris kihelyezhető  a madarak számára.


A pillepalack-etetőt többféleképpen is alkalmazhatjuk: ha zsinórt kötünk nyakára, ...


... függő etetőt kapunk, ami ablaketetőnek is beválik
(Fotók: Orbán Zoltán).

 

De a magtartályba nehezék követ téve az ablakpárkányra is állítható. Amennyiben vízzel töltjük fel, itatóként is remekül beválik ez az ügyes kis eszköz, ablakitatónak más megoldás alig lehetséges (ilyen olcsó és egyszerű semmiképpen), mivel a műanyag palack nem töri be az ablakot.

Mielőtt belevágnánk a munkába (és a terítőbe), egy jó tanács, hogy amennyiben szeretnénk elkerülni egy alapos veszekedést a ház asszonyával, lehetőleg ezt az etetőt se a családi asztalon, és különösen ne a legszebb abroszon készítsük el, mert a kés könnyen megcsúszhat, sebet ejtve nem csak a kezünkön, de a vászonban, a politúrban és a családi békében is.

 

Virágalátét etető

A 30-40 cm átmérőjű műanyag virágalátét az egyik leghasznosabb madárvédelmi eszköz, mert etetőnek és itatónak egyaránt kiválóan megfelel. Mindkét alkalmazás keretében helyezhető a talajra, fatuskóra, kis asztalra, ablakpárkányra, erkélyre, de könnyen átalakítható függő etetőnek, itatónak is.


Etetőként alkalmazva bármely kihelyezési formát válasszuk is, első lépésben fúrjunk ...


... az aljára két-három 3-4 mm átmérőjű vízelvezető lyukat (Fotók: Orbán Zoltán).

 

Ehhez nem feltétlenül szükséges fúrógép, a lágy műanyagon akár kézzel is átvezethető a fúrószár, a kés vagy a sniccer hegye, de gáz- vagy gyertyalángon felhevített szeggel is eredményesek lehetünk.


Amennyiben függő etetőt (itatót) szeretnénk, a függőleges
perembe fúrjunk három, a körkerületen egyenletes

elosztásban elhelyezkedő lyukat
(Fotó: Orbán Zoltán). 

 

Lehetőleg olyan alátétek válasszunk, melynek alján sugárirányú merevítő bordák vannak, mert ezek segítenek a lyukak helyének pontos tájolásában. Ez azért fontos, mert így biztosítható az egyenletes súlyelosztás és a vízszintes kihelyezés.


Ezt követően vágjunk le három azonos hosszúságú vékony, de erős zsineget
(talán a reluxazsinór a legjobb, a képeken ez látható), ...


... majd kössünk egyik végükre egy-egy azonos nagyságú hurkot. ...


... A hurkot dugjuk át a perembe fúrt lyukon, ...


... majd a zsinór szabad végét húzzuk át ezen a hurokrészen; ...


... ezt háromszor megismételve ...


... megkapjuk a függesztőzsinórokat. ...


... Végül ezeket egybefogva úgy csomózzuk össze, ...


... hogy az etető vízszintes maradjon. Aprómag-keverékkel, napraforgóval, dióbéllel
feltöltve már ki akaszthatjuk
új etetőnket (Fotók: Orbán Zoltán).

 

Ne felejtsük el, hogy amennyiben itatóként szeretnénk használni az eszközt, ne tréfáljuk meg magunkat az alátét aljára fúrt vízelvezető lyukkal!

Természetesen vásárolhatunk is etetőket, amikből számos változat kapható az MME boltjában.


Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok nagykönyvét (bolt >>)

 

Orbán Zoltán