2011.10.26
Budapesti Helyi Csoport

Érthetetlen a csepeli Tamariska-domb védett státuszának megszüntetése


Élőhelykezelés a Tamariska-dombon (fotó: Lendvai Csaba)

Az MME értetlenül áll a csepeli Tamariska-domb természeti terület védettségének megszüntetése előtt. A homoki gyepeket rejtő élőhelyen számos énekesmadár faj költ, télen pedig erdei fülesbaglyok veszik birtokba az 5,2 hektáros területet. Az elmúlt évtizedekben a területen ugyan terjedésnek indultak bizonyos tájidegen fásszárú fajok, az eredeti gyepvegetáció még a mai napig igen sok természeti értéket rejt.


Az MME Budapesti Helyi Csoportja tavaly decemberben önkéntes alapon - az illetékes szervek munkáját kiegészítve – megkezdte a terület nem őshonos növényfajainak visszaszorítását, elősegítve a gyepek terjedését. A munkát az idén is folytatni szeretnék.

Aggasztó, hogy miközben mintegy 800 hektárnyi fővárosi terület vár természeti oltalomra, Csepel polgármestere hivatalos eljárás lefolytatása nélkül vitte a Tamariska-domb védettségét megszüntető előterjesztést a Fővárosi Közgyűlés elé, ahol végül megszavazták. Sajnos ez nem az első eset, hogy helyi védettségű területek státuszát hasonló módon szüntetik meg Budapesten. Csepelen a Kis Duna-öböl és a Kis Duna-liget, a XI. kerületben pedig a Lágymányosi-öböl – Kopaszi-gát védettségét vonták vissza hivatalos eljárás nélkül az elmúlt években. A Tamariska esete azért kirívó, mert fővárosi védettségű terület oltalmát eddig még soha nem vonták vissza.

A civil szervezet felhívja a figyelmet az 1994-es alkotmánybírósági határozatra amely szerint  …„az egészséges környezethez való jog a Magyar  Köztársaságnak  azt  a  kötelezettségét  is  magában foglalja, hogy  az állam  a természetvédelem jogszabályokkal biztosított szintjét  nem csökkentheti,  kivéve, ha  ez  más alapjog    vagy     alkotmányos    érték  érvényesítéséhez elkerülhetetlen.”…

Az MME kéri a minden szakmai alapot nélkülöző döntés visszavonását!
Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!Szász Péter
A fenti kis képen a tavalyi élőhelykezelés látható
(fotó: Lendvai Csaba)