2017.01.05

Dermesztően fagyos napok jönnek – itatással is segíthetjük az etetők madarait!

Az előrejelzések szerint szokatlanul hideg napokkal zárul az év első hete, ezért különösen aktuális a téli itatásról beszélni. Már csak azért is, mert sok madárnak a téli ivó- és fürdővíz legalább olyan fontos, mint a táplálék. Hogy honnan tudható ez? Erre ad választ érdekes madárviselkedéseket is bemutató cikkünk.

 

Érdemes-e télen itatni?

A válasz egyértelműen az, hogy igen! Ezt pedig nem valami tankönyvízű elméleti megközelítés mondatja, hanem a madarak viselkedésének megfigyelése igazolja. Nézzünk erre rögtön két szemléletes példát!


Az első felvételen egy balkáni fakopáncs erőteljes csőrcsapásokkal jut
"jégszilánk-ivóvízhez" egy befagyott itatóból a kora reggeli
vízcserét meg sem várva.


Néhány nappal később pedig már az látható, hogy az etető gyengébb csőrű
madarai is csatlakoznak a harkályokhoz – egy hím és egy tojó balkáni
fakopáncshoz –, hogy felcsipegessék a jégszilánkokat
(Videók: Orbán Zoltán).

 

A vízhez jutás téli problémája

Tartós, több napig vagy hétig tartó kemény fagyok idején nem csak a táplálék, de a folyadék pótlása is kritikus tényezővé válik a madarak túlélése szempontjából. Folyékony halmazállapotú vizet találni télen valójában sokkal nehezebb, vagy egyenesen lehetetlen, míg élelem szinte mindenhol van. Az ivás különösen a mind gyakoribb csapadékmentes, hó- és zúzmarahiányos teleken okoz gondot a madaraknak, amikor a fagyott csapadék csipegetése sem lehetséges.


Ha van hó, vagy legalább zúzmara, akkor a madarak a fagyott csapadék
csipegetésével vízhez juthatnak (Videó: Orbán Zoltán).

 

Az etetőkön további problémát jelent, hogy a száraz magvak és az állati zsiradék víztartalma is alacsony, így a táplálékból sem jutnak elegendő nedvességhez az állatok (ezen némiképp segít, ha almával is etetünk). És akkor még nem beszéltünk a tollazat télen is fontos tisztántartásának problémájáról, amihez legalább vastag hótakaróra, vagy nagyobb felületű és mélységű folyékony halmazállapotú vízre van szükség.


Ha napközben felmelegszik az idő, a hó vagy a jég olvadékvizében inni (a képen
fekete rigó) és fürdeni is lehet (Fotó: Orbán Zoltán).

 

Amennyiben szánunk rá időt, és rendszeresen megfigyeljük az etetők életét, akkor kora reggelenként (ami télen 7-8 órai időpontot jelent) gyakran tapasztalhatjuk, hogy az etetőhelyen megjelenő madarak elsőként nem az eleséghez, hanem az itatóhoz repülnek.


Fagyos éjszakát követően azonban jég fogadja a madarakat, akik csipegetéssel
próbálnak némi "vízmorzsához" jutni. [A 00:15-00:20-nál látható hím
fekete rigó magköpetet öklendezik fel.]


Amint egy kicsit melegszik az idő, a madarak az itató jegének szélénél
próbálkoznak olvadékvizet inni (Videó: Orbán Zoltán).

 

Az itatás nekünk is jó!

A települési madárvédelem, így a téli etetés is legalább annyira rólunk, emberekről szól, mint a madarakról. Az etetőt és az itatót látogató, nyüzsgő madársereglet megfigyelése olcsón és bárhol, akár a sokadik emelet magasságában is elérhető élményt kínál gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Mivel a téli madárbarát kertekbe, erkélyekre és ablakpárkányokra több fajhoz tartozó madártömegek látogathatnak el, elképesztő dolgokat láthatunk.


Az eddig látottak mellett ilyen például a verebek csapatos fürdőzése a jég
eltávolítása után langyos vízzel feltöltött itatóban, ...


... vagy az, amikor az etetők madárközöségge akaratlan együttműködéssel,
ivólékeket fenntartva odázza el az itató vizének befagyását
(Videók: Orbán Zoltán).

 

Hogyan itassunk fagyban?

  • Télen különösen előnyös a lágy műanyagból készült műanyag virágalátét itatótálca, mert ebből annak sérülése, eltörése nélkül eltávolítható a jég.
  • A jégtelenítés úgy a legkönnyebb, ha a kézmeleg vízből a jégre és az edény hátuljára is csorgatunk egy keveset.
  • A reggeli jégtelenítés elkerülhető, ha este kiöntjük az itatóból az ilyenkor többnyire még csak vékony jéghártyával fedett vizet.
  • Ha éjszakára egy követ teszünk a kazánra, fűtőtestre, akkor ezt a felmelegedett "indián radiátort" a jégtelenített itató vizébe téve elodázható a befagyás.
  • Ha az itató napon van, akkor a gyenge téli napsütés is késlelteti a víz befagyását.
  • Ablakpárkányon, erkélyen, a házhoz közeli itatón, hosszabbító segítségével, 10-20W-os termosztátos (beállítható hőmérsékleten automatikuson ki- és bekapcsoló) akváriumfűtővel, galambászok által is használt melegítőlappal, kis költséggel folyamatosan fagypont feletti hőmérsékleten tartható az itató vize.
  • Kis itatók vizében egy kevés cukor feloldása természetes fagyállóként (ezért nem fagy meg például télen az utcai standról árusított narancs) kitolja a jégképződés idejét és plusz energia utánpótlást is jelent a madaraknak (sót ilyen célra ne használjunk, mert az életveszélyes a számukra!).
  • Etetni-itatni erkélyen, ablakpárkányon is lehet, erről részletesen olvashat itt >>.
  • Az etetőre kihelyezett alma nem csak élelmet, de némi vízutánpótlást is jelent a madarak számára, ha ez kőkeményre fagyott, csurgassunk rá meleg vizet, hogy felpuhulva a gyengébb csőrű madarak számára is megkönnyítsük a csipegetését.


Amennyiben hasznosnak találta a cikket, kérjük, ossza meg ismerősei, barátai körében is, hogy minél többen segítsenek a madarakon és jussanak madármegfigyelési élményekhez! Köszönjük!
 


Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok könyvét (bolt >>), ...


... illetve
okostelefonra ingyen letölthető Madárhatározó alkalmazásunkat!

 

Önt is várja a Madárbarát kert program!

A Madárbarát kert program a különböző lakó- és munkahelyi környezethez alkalmazkodó madárvédelmi módszertani gyűjtemény. A Madárbarát kert a családi házak, háztáji kiskertek, parkok és arborétumok; a Madárbarát óvoda és a Madárbarát iskola az oktatási intézmények; a Madárbarát panel a panelházak lakóinak, a Madárbarát munkahely az irodában dolgozók és munkáltatók alprograma.

A programban való részvételhez nincs szükség különösebb madártani ismeretre, jártasságra, a regisztrációt követően megküldött Madárbarát Kert Kalendárium és a honlap minden szükséges információt tartalmaz. A különböző madárvédelmi eszközök és téli madáreleség pedig a kertészeti és barkácsüzletek mellett az MME boltjában is beszerezhető.

Elegendő már egy-két madárodú, egy itatónak használt virágalátét, télen pedig egy kis etető a kertbe, az óvoda- és iskolaudvarba, ablakba, és máris élvezhetjük tollas barátaink közelségét. Ha pedig már ott vannak, a pedagógusokat és a szülőket a nevelésben, a gyerekeket és felnőtteket a kikapcsolódásban, a gazdálkodókat és a kiskert tulajdonosokat a kártevők távol tartásában segítik a madarak.

Az elismerő tábla megszerzésének feltétele, hogy a program résztvevője a regisztrációt követően legalább egy mesterséges madárodú kihelyezésével, itató folyamatos működtetésével és téli madáretetéssel végzett egy évnyi madárbarát kertészkedést követően a regisztrációs csomagban kapott jelentőlap beküldésével tájékoztassa az MME központi irodáját az általa végzett madárvédelmi munkáról. Az információk értékelését és elfogadását követően postai úton megküldjük a ház falára, ajtóra, kerítésre kihelyezhető elismerő táblát, mely hirdeti, hogy itt egy madárbarát lakik és tevékenykedik.

A Madárbarát kert program alprogramjainak külön elismerő táblája van, a képen
a Madárbarát kerté és a Madárbarát panelé látható. Nagyításhoz katt
a képekre (Fotók: Orbán Zoltán).

 

A Madárbarát kert programnak 2016-ban már 6.000 regisztrált tagja van országszerte, köztük ezernél is több óvoda és iskola. Legyen Ön is "hivatásos" madárbarát kertész, üdvözöljük a Madárbarát kert programban!

 

Az MME támogatása


Kérjük, ne felejtse, hogy az MME tagság mellett többféle támogatással és a
személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával is segítheti egyesületünk
munkáját. Köszönjük!
 

 

Orbán Zoltán