MME Ritkaságvadász Szakosztály

szibélriai szürkebegy

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Ritkaságvadász Szakosztálya 2021 nyarán alakult Hortobágyon azzal a céllal, hogy a Magyarországon előforduló ritka madarak adataival és azok megfigyelésével foglalkozó szakembereket és érdeklődőket összekapcsolja. 


A ritka fajok előfordulásait regisztráló és hitelesítő Nomenclator Bizottság (MME NB) 1985 óta végzi munkáját és ezután a szakosztály keretein belül végzi majd tevékenységét, mint állandó munkacsoport. A hazánkban valaha előforduló madarak jelentős része szórványos és ritka, ezért a hazai madárfauna nagy része a szakosztály látókörébe tartozik. A világszerte veszélyeztetett fajok adatainak gyűjtése is nagyon fontos, példaként említhetnénk a mára már valószínűleg kipusztult vékonycsőrű póling adatait, amely hazánkban rendszeres átvonuló volt.
 
A szakosztály fő feladatait a következő pontokban határozta meg:
1. Magyarországon előforduló ritka madarak felderítése.
2. Magyarországon előforduló ritka madarak előfordulási adatainak gyűjtése.
3. Magyarország területén előforduló madárfajok listájának bővítése.
4. A ritka madarak, mint indikátorok előfordulási adatainak elemzése.
5. A klímaváltozás madárvilágra gyakorolt hatásának vizsgálata Magyarországon.
6. A ritka madarak előfordulását hitelesítő Nomenclator Bizottság működtetése.
7. A ritka madarak etikus megfigyelésének és a madárhatározás korszerű módszereinek népszerűsítése.
 
A szakosztály összehozza a hazai terepmadarászokat, ritka madárfajokat kereső és ritka madárfajok után kutató, valamint a ritka madarak előfordulásai után érdeklődő madarászokat. A szakosztályon belül lehetőség nyílik a hazai madártani információk bővítésére, madárhatározási ismeretek bővítésére és szakmai konzultációra. A szakosztály fontos feladatnak tartja, hogy a folyamatosan bővülő ritka madár adatokat publikálja, melyet a Nomenclator Bizottság évente rendszerezve tesz meg. Emellett céljai között szerepel a Magyarország Madarainak Névjegyzékét is 10 évente aktualizálni. 
A szakosztály állandó éves találkozója és taggyűlésének helyszíne a Terepmadarász Futam, de emellett egyéb szakmai programokat is tervez az érdeklődőknek. A szakosztály elindította az égbolt figyelő nap kezdeményezést (Sky Watch Hungary), amely nyitva áll minden érdeklődő számára minden évben. Itt meghatározott megfigyelő pontok vannak az országban, de bárki és bárhonnan (akár saját teraszról vagy erkélyről) részt vehet ezen az eseményen!
 
Twitcher Group of Birdlife Hungary is a network of people with a keen interest in rare birds formed in summer of 2021 in the Hortobágy. Our main mission is to locate rare birds, collect rare bird data, increase the bird list of Hungary, teach bird identification, and study the occurrence of rare birds as indicators of climate change as well as to promote the ethical way of observing rare birds. We also have various field programs from our Sky Watching Hungary Day to the annual Bird Race. If you are interested in rare birds of Hungary you will like our group!
 
Elérhetőségek:
A vezetőség e-mail címe: ritkamadarak@mme.hu
Elnök / Group leader: Selmeczi Kovács Ádám
E-mail:  birding@fotoska.hu
Titkár / Secretary: Oláh János
E-mail: sakertour@gmail.com
Nomenclator Bizottság titkár / Rarities Committee Secretary: Gál Szabolcs
E-mail: nomenclator@birding.hu
Hivatalos Facebook oldal / Official Facebook page: https://www.facebook.com/ritkasagvadasz