2024.04.15
MME Ritkaságvadász Szakosztály

III. Skywatching day (Égboltfigyelő nap)

skywatching day Fotó: Gallai Zsófia

A Ritkaságvadász Szakosztály az idei évben április 27-én rendezi meg a III. Skywatching Day elnevezésű programot, amelyhez bárki csatlakozhat az ország bármely pontjáról, hisz célunk minél több megfelelő fajismerettel bíró madarász bevonása a megfigyelésbe. Érdekes adatokhoz juthatunk így, és reményeink szerint ritka madarak is távcső elé kerülhetnek! 

Ha ismersz jó megfigyelőpontot a környékeden, vagy az erkélyedről jó nagy teret látsz be az égboltból, máris részt tudsz venni a programban!

A feladat 2024. április 27-én 09:00 és 14:00 óra között egy ponton tartózkodva az eget figyelni és minden ott átrepülő madarat feljegyezni.
A programban való részvételt célszerű regisztrálni a ritkamadarak@mme.hu emailcímen, mert a regisztrált résztvevők egy játék részeseivé is válnak. A játék lényege, hogy a legritkább fajt megfigyelő észlelő (amennyiben az észlelést fényképpel igazolni tudja) könyvajándékot kap! (Flight Identification of European Passerines)

Szakosztályunk vezetősége kijelölt néhány kiemelt helyszínt, ahol mindenképp szeretnénk a megadott napon az eget kémlelni, de az eseményhez bárhol, bármilyen helyszínnel lehet csatlakozni. 
Ritkaság (leírásköteles madárfaj) esetén a koordinátort haladéktalanul értesíteni kell telefonon (Németh Ákos: 0670 3264758) vagy az adatot a ritka madarak észlelésére létrehozott hotline-on közzétenni, a megfigyelés befejeztével az adatokat pedig az MME MAP-adatbázisába kell feltölteni. 

Az adatok beérkezése után az eredményekről beszámolót teszünk közzé az MME honlapon (mme.hu), a birding.hu-n, valamint a Madártávlatban.

A megfigyelés részletei
Időpont: 2024. április 27. 09:00 – 14:00 között
Helyszín: Bármilyen fixpont, ahonnan jó rálátás nyílik az égboltra.
Megfigyelők: jó fajismerettel bíró madarászok, egy-egy helyszínen 1-3 fő.
Módszer: A megfigyelési ponton állva/ülve a megadott időszakban az égbolton magasan átrepülő madarak távcsöves megfigyelése és faj szintű határozása, majd adataik rögzítése.
Rögzítendő adatok

 • Megfigyelő(k) neve és, ha van felmérő azonosító(k)
 • Hely neve és koordinátái (WGS84)
 • Megfigyelés kezdete és vége (óra:perc)
 • Minden megfigyelt átrepülő madárfaj esetén:
  • Madárfaj neve
  • Egyedszám

Opcionálisan rögzíthető adatok: időpont (óra:perc – ritka fajok esetén fontos!), átrepülés iránya, kor, ivar
Adatok feltöltése: 

 • Az adatokat feltölthetjük MME MAP adatbázisába (https://map.mme.hu) 
 • Turdus mobiltelefonos alkalmazás használata, s teljes- vagy részleges fajlista rögzítése és feltöltése a MAP adatbázisba. Turdusba való rögzítés esetén a Sky2024 projekt azonosítót kell használni!
 • Ritka és szórványos fajok esetén az adatokat javasolt a www.birding.hu oldalra is feltölteni!

A tervezett „sztenderd” megfigyelési pontok.
Fontos, hogy amennyiben valamelyik tervezett ponton el tudnád végezni a megfigyelést jelezd számunkra. (ritkamadarak@mme.hu)

A kijelölt, tervezett sztenderd megfigyelési pontok