Idei mottónk a Sokszínű természet, a Év madara pedig a zöld küllő.

Színpompás harkályfélénk élettere egyre szűkül, segítségre van szüksége.

Egyesületünk megalakulása után öt évvel, 1979-ben indítottuk "Az év madara" programot. Olyan madarak bemutatására szolgál, melyek életére mi, emberek, egyre nagyobb hatással vagyunk. Ilyen a harkályfélék családja, melynek kilenc tagja Magyarországon is megtalálható. 

A 2022-es év madara, a zöld küllő egy csodálatos, színpompás madár, amely környezetünk sokféleségére emlékeztet. Olyan érték, melyet meg kell óvnunk a jövő generációi számára.

A zöld küllő évente egyszer költ, 5-7 tojását idős fák maga vájta odúiba rakja. Öreg fákból azonban egyre kevesebb van, ezek megőrzése közös feladatunk.

Miért fontosak a harkályok és az idős fák?

A harkályfélék a ligetes erdők, fákkal tarkított gyepek fatörzslakó életközösségének egyik legfontosabb madárcsoportját alkotják, hiszen odúkészítő munkájuk több tucat rovar-, madár- és emlősfaj számára teszi lehetővé a megtelepedést és a szaporodást. 

Egy-egy odú kivájása négy hétig is eltart, melynek elkészítéséhez különleges csőrre, farktollra, lábujjakra, karmokra és - az agyrázkódás elkerülésére - szivacsos agyállományra van szüksége. 

Egyéb madárfajok költőhelye:

Számos énekesmadarunk költ harkályok vájta odvakban, többek között cinegék, verebek és csuszkák. Rajtuk kívül a búbosbanka, a füleskuvik és a fokozottan védett szalakóta, valaimint több kisemlős is hasznája a felhagyott odúkat.

Védett rovarok élőhelye:

Sok védett rovarfaj is él az idős fákban, pl. dísz- és pattanóbogár fajok, a diófacincér, az orrszarvúbogár, a kis szarvasbogár. Kedvelt fáik a hárs, a platán, a lepényfák és a fehér akác. Az fakivágások az ő élőhelyeiket is elpusztítják.

Mit tehetünk mi?

Harkálykert létrehozásával a közelünkben tudhatjuk és segíthetjük ezt az itthon telelő madarat. Kellékei: bogártanya farönk itatóval, harkályfa, etetőtálca.

Mesterséges odúk kihelyezésével tudjuk részben pótolni a hiányzó idős puhafákat, melyek nélkülözhetetlenek évi egyszeri költésükhöz. Helyezze el Ön is kertjében!

Idős fák megóvásával, a mezővédő erdősávok, ligeterdők megtartásával segíthetjük őket. A harkályféléken kívül sok más állatcsoport fennmaradása is tőlük függ.

Támogassa adományával védelmükért végzett munkánkat!

  • 2000 forinttal monitoringprogramunkat támogatja. Minél többet tudunk madaraink életmódjáról, annál többet tudunk segíteni nekik.
  • 3000 forinttal a tudásátadást támogatja. Minden tapasztalatot igyekszünk megosztani a madarakat szerető emberekkel.
  • 5000 forinttal Egyesületünk élőhelyvédelmi munkáját támogatja. Együttműködünk erdőgazdaságokkal, mezőgazdálkodókkal és városi parkok tervezőivel a megfelelő faállomány megtartásáért, újabbak telepítéséért.

Köszönjük!

 

 

1.

Teljes összeg

2.

Adja meg adatait

(A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező)

Dátum formátum (1974-01-06)

Kérem adja meg a Felhasználó nevet a fiók létrehozásához.

Már van fiókja? Lépjen be, hogy ne kelljen újra kitöltenie az adatait!
Máskor is adományozna? Regisztráljon, hogy ne kelljen újra kitöltenie az adatait!