Mentsük meg a méheket és a gazdákat!

„Mentsük meg a méheket és a gazdákat!”

Ezzel a szlogennel szólítja meg a felelősen gondolkodó állampolgárokat az EU szintű kezdeményezés, melyhez helyi csoportunk is csatlakozott. 

Ha méhek, akkor méz… ami nagyon ízletes és egészséges táplálék az emberek számára (is), de ennél sokkal többet tesznek értünk ezek a rovarok! Ők azok, akik sok más rokonukkal együtt elvégzik a termesztett növények megtermékenyítését, aminek köszönhetően azok táplálékul szolgáló terméseket képesek hozni. Élelmiszereink jelentős részét rovarmegporzású növényekből nyerjük, tehát ha szeretnénk, hogy unokáink tudjanak majd táplálkozni hozzánk hasonlóan, akkor a beporozók védelmének jelentősége egyértelmű!


Házi méh (Fotó: Tarjáni Stella)

De miért fontos ez az ügy a természetvédelem szempontjából?

A beporzást végző rovarok a természetes ökoszisztémák kihagyhatatlan elemei. Nélkülük a táplálékhálózatok alapját képező termelő szervezetek, a növények jelentős része nem képes fennmaradni. A modern mezőgazdaság velejárói, úgymint a szintetikus növényvédő szerek használata, az óriási kiterjedésű monokultúrák további terjeszkedése és ezzel együtt a természetes élőhelyek folyamatos eltűnése azonban komoly veszélyt jelentenek a beporzók számára is. 

Fontos hangsúlyozni, hogy ez a problémakör korántsem csak a méhekre vonatkozik! A háziméh és a vadméhfajok mellett lényeges szerepet játszanak a beporzásban a poszméhek, nappali és éjszakai lepkék, legyek, de rajtuk kívül bogarak, poloskák, egyes darázsfajok is kiveszik a részüket a növények megporzásában.

A beporzó rovarok mennyisége már most is töredéke a korábbinak és számuk napjainkban is csökken. A folyamat megállítása létfontosságú, ha meg akarjuk őrizni a még meglévő természeti környezetet, és ha szeretnénk, hogy utódaink is változatosan étkezhessenek, vagy megihassanak egy csésze kávét. Mostanra egyértelművé vált, hogy szükség van a mezőgazdaság természetkímélő modelljének kialakítására, melyet a következő részcélokon keresztül lehet megvalósítani:

- A szintetikus növényvédő szerek fokozatos kivonása az EU mezőgazdaságából 2035-ig.

- A természetes ökoszisztémák helyreállítása a mezőgazdaságra használt területeken.

- A kisüzemi, diverzifikált és fenntartható gazdálkodási formák támogatása. 


Földi poszméh (Fotó: Szitta Tamás)

Jó hír, hogy a kezdeményezést mindannyian támogathatjuk a Magyar Természetvédők Szövetségének oldalán közzétett petíció aláírásával, melyet a linkre kattintva érhet el minden felelősen gondolkodó ember:

http://www.mtvsz.hu/mehek

A kezdeményezés saját weboldala: https://www.savebeesandfarmers.eu/eng/ 


Bundásbogár a védett tavaszi héricsen (Fotó: Deák Balázs)


Fecskefarkú lepke kaszanyűg bükkönyön (Fotó: Vig Zsófia)


A fémdarázs fajok egyik kedvelt növénye a vadmurok. Igaz, itt épp a "háza" felett napozik egyikük :) (Fotó: Godó Laura)


Közönséges gyöngyházlepke ligeti zsályán (Fotó: Juhász Csaba)


Bogácslepke imolán (Fotó: Juhász Benedek)


Sok fásszárú számára is létfontosságúak a beporzók, mint ez a poszméh faj is (Fotó: Bóta Gábor)


A beporzókat otthonünk körül és akár a városok zöldövezeteiben is támogathatjuk, ha a rövidre nyírt "golfpálya" gyep helyett egy kicsit magasabb vegetációjú és változatosabb gyepet tartunk fent. Mellékesként, még a virágokban is gyönyörködhetünk! :) (Fotó: Deák Balázs)