Kuvikvédelem

Ezen az oldalon a Bükki Helyi Csoport kuvikvédelmi tevékenységéről olvashattok... 

Csoportunk életében a kuvikok mesterséges odúval való védelme újdonságnak számít. 2015-ben részt vettünk a Magyarországi Kuvik Oltalmi Közhasznú Egyesület által szervezett konferencián a Kiskunságban, melynek következményeként úgy döntöttünk társulunk a faj aktív védelméhez és regionális koordinátorokat választunk. 


Kuvikvédelmi konferencia, terepi "másnap" (Fotó: Hámori Dániel)


Kora tavasszal kihelyezett odú (Fotó: Golen Gerhárd)

Célunk, hogy mesterséges odúk készítésével és telepítésével új, biztonságos fészkelőhelyeket alakítsunk ki, s azokat rendszeresen, szakszerűen ellenőrizzük. Emellett az adatszolgáltatásokkal és a szakmai eredmények megosztásával fogunk hozzájárulni a faj kutatásához, elterjedésének vizsgálatához. 


Kuvikfióka (Fotó: Hák Flóra)


A "halálmadár"... (Fotó: Szitta Tamás)

Csoportunk abban az ideális helyzetben van, hogy a szalakótavédelmi munkálatok által kapcsolatban áll olyan gazdálkodókkal, akik partnerek a kuvik-költőodúk kihelyezésében is. Emellett a szalakóta-odúellenőrzések során gyakran érintünk kuvikos területeket, így az ellenőrzések esetenként párhuzamosan folyhatnának. Mivel e bagolyfaj a „D” típusú odúkat is foglalja, így a szalakótavédelmi munkálatok alatt másodlagosan a kuvikok védelmét is szolgáljuk. Minden évben van rá példa, hogy találkozunk fiókákkal "D" odúkban, örvendetes tény ugyanis, hogy a faj a tanyákon kivül is szívesen megtelepszik, ha van számára alkalmas költőhely. 


Kuvikfióka (Fotó: Golen Gerhárd)


Kuvikfiókák szalakóta odúban (Fotó: Szitta Tamás)


A szalakótaodúkat egy másik kistestű baglyunk; a füleskuvik is elfoglalhatja (Fotó: Hák Flóra)

Csoportunk „kiskunsági mintára” gyártotta le első odúit (a Magyarországi Kuvik Oltalmi Közhasznú Egyesület tervrajza alapján), melyek kora tavasszal kihelyezésre kerültek.  Célterületeink a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság azon színterei, ahol a szalakótavédelmi munkáink is folynak - így beleértve a Heves Megyei Helyi Csoport mátrai, jászsági részeit is. 


Odúk gyártás közben (Fotó: Hák Flóra)


Elszállítás Egerből (Fotó: Hák Flóra)


Az út alatt (Fotó: Hák Flóra)

Az MME 2015. októberi gyöngybaglyos adománygyűjtésének és a nagylelkű adományozóknak köszönhetően anyagi támogatást kaptunk további költőládák gyártására és kihelyezésére is. A csoportunk által gyártott odúk a Borsodi-mezőségre, a Bükkaljára és a Mátrai Tájegységre kerülnek/kerültek ki. 


Odúkihelyezés (Fotó: Hák Flóra)


Kuviktestvérek - A harmadik sajnos elpusztult (Fotó: Hák Flóra)

  • A Magyarországi Kuvik Oltalmi Közhasznú Egyesület hivatalos honlapja, információk a kuvik védelméről: www.athenenoctua.hu
  • A kuvikról: www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-athnoc
  • A kuvik hangja: www.youtube.com/watch?v=A-XKhLwvd2A


Lakóra várva (Fotó: Golen Gerhárd)


Újabb odúk gyártása 2016 őszén (Fotó: Hák Flóra)

Csatlakozzon egyesületünkhöz, támogassa fajvédelmi munkánkat! --> http://www.mme.hu/legyen-tag