Környezeti nevelés

"- Hogy hívják a nagyobb fácánt? A hímet?!
- Fiúfácán!"
A fenti „megnevezést”, vagy hasonlóakat már biztos többen is hallhattunk gyerekektől – vagy akár felnőttektől is. A tudatformálás és ismeretterjesztés ma már nem könnyű feladat, pedig biztos többünket is – akik felnőtt fejjel a természet felé orientálódtak – ért gyerekkorunkban olyan impulzus, ami felébresztette bennünk a természet szeretetét, tiszteletét. Közösségi programjainkkal azt szeretnénk elérni, hogy az érdeklődő és nyitott emberek számára „kézzel fogható” legyen a természet, és a helyi csoport területén erre lehetőségeink korlátlanok. Célunk a környezettudatosabb társadalom kialakítása, de elsősorban az, hogy mindannyian jól érezzük magunkat a programjainkon, tanulhassunk egymástól és tanuljunk meg "látni is - ne csak nézni".

A környezeti nevelés, oktatás és természetformálás programjaink során tökéletesen kivetülhet. Ehhez jó hátteret ad a Bükki Helyi Csoport esetében csapatunk összetétele és beállítottsága. 

 • Közösségi programjaink: Kirándulások, madármegfigyelések, gyűrűzési bemutatók, előadások, közösségi szolgálati programok, MME stand, rendezvények: Fülemülék éjszakája, Gólya Road Show, Európai Madármegfigyelő Napok, Madarak és Fák Napja, Év fajai programok. 
 • Programszervezőink közül ketten (Szitta Emese, Leskó Gabriella) az Eszterházy Károly Főiskola Környezettudományi és Tájökológiai Tanszék környezetvédelmi oktatói, így nagy gyakorlattal rendelkeznek a környezeti nevelés terén, melyet természetismereti- és gombász túráink, közösségi programjaink, valamint gyermekekkel való foglalkozások során hasznosíthatunk. 
 • Az évben többször megtarjuk Fekete Judit és Katona Gergely vezetésével is természetismereti túráinkat (pl. 2014-ben tavasszal a Szalamandra túra, nyáron a Szitakötő-és teknősmegfigyelő túra).
 • A legnépszerűbb programok, amik magával ragadják a látogatók érdeklődését; a bemutatógyűrűzések. Szakértőink segítségével az érdeklődők közvetlen közelről megcsodálhatják a madarakat és tanulhatnak róluk. A gyűrűzés valójában vonuláskutatási célokat szolgál, de egyben az egyik legjobb módszere az oktatásnak és a szemléletformálásnak. Ezen belül az egyik legpopulárisabb program minden évben a Gólya Road Show, mely alkalmával ezeket a madarakat is közelről megfigyelhetik az érdeklődők. Alkalmanként megrendezésre kerülnek madárgyűrűző táboraink, amelyekről mindig értesítünk a honlapon és a levelező rendszerben.
 • Évente részt veszünk az Európai Madármegfigyelő Napokon, idén is több helyszínen, több terepi vezetővel folytak megfigyeléseink (2014-ben: Somoskői Péter, Balázsi Péter, Fitala Csaba, Szabó Attila, Szitta Tamás, Bánrévi Dániel, Ölveczki Gyula vezetésével).
 • Jelen vagyunk iskolák, szervezetek rendezvényein (Kutatók éjszakája, Állatok világnapja..stb), nemcsak előadásokkal, hanem az MME-s standdal, tollbemutatóval, gyermekjátékokkal. Csapatunkat családok is képviselik, természettudományi karok hallgatói, diákok, gyakornokok... stb., de bárki segítségét szívesen látjuk, hiszen szükség van aktív tagjaink bővítésére és az utánpótlás felnevelésére. 
 • Az odútelepek ellenőrzése alkalmával (pl. Egerben az Érsekkert) a jelenlévők a mesterséges odúkban költő fajokat, annak tojásait, fészektípusait tanulmányozhatják. Szerencsésebb esetben más "bérlőkkel", kisebb emlősökkel, pl. pelékkel is találkozhatnak az énekesmadarakon (pl. cinkék, nyaktekercsek, verebek) kívül.
 • Nagyobb rendezvényeket is szervezünk, mint például Somoskői Péter által a Miskolci Bagolyles, melynek középpontjában az egyetemvárosban nappalozó erdei fülesbaglyok megfigyelése áll.
 • Minden hónap utolsó péntekén 16:30-tól 18:30-ig a Miskolci Madarász Kör összejövetelt tart, melynek helyszíne a Civil Ház (3525 Miskolc, Széchenyi utca 19. 4/3)!
 • Körzeműködünk Eger Város Önkormányzatával, a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal és több környezet- és természetvédelemmel foglalkozó civil szervezettel. Kitűzős partnereinkről és támogatóinkról a honlapunkon (mmebukkihcs.eoldal.hu) olvashattok.
 • 2014-ben az év madaráról, a túzokról készítettünk ismeretterjesztő filmet a Szalakóta Egyesület partnerségében. A filmben látott dürgőhelyek a Borsodi-Mezőség TK területén találhatók, a repatriációt bemutató képsorok a Hevesi Füves Puszták TK központi területén. A felvételeket és a film szövegét Szitta Tamás, a Bükki HCS elnöke és a BNPI egykori dolgozója készítette. Bár sajnos ezek a felvételek a mai minőségi kritériumoknak nem felelhetnek meg, de tartalmuk úgy gondoljuk, pótolja technikai hiányosságukat. Készítettünk még kisfilmet a ragadozó madarakról, és az alpesi gőtéről is, és az új filmek készítése a jövőben terveink közt szerepel. 
 • Mivel a XXI. században a tájékoztatás nagyrészt a média függvénye, ezért igyekszünk ennek az elvárásnak is megfelelni. 

Programjainkról ezen a felületen, valamint a honlapon (mmebukkihcs.eoldal.hu),  és a közösségi oldalon (facebook.com/mmebukkihcs) adunk értesítést, minden érdeklődőt szeretettel várunk!
Videótár: mmebukkihcs.eoldal.hu/cikkek/videotar.html


Süvöltőfogó bemutatógyűrűzés (Fotó: Golen Gerhárd)


Szitakötőmegfigyelő túra (Fotó: Fekete Lajos)


Gombásztúra a Berva-völgyben (Fotó: Hák Flóra)


A Mályi Madármentő Állomás a Miskolci Bagolylesen (Fotó: Somoskői Péter)


Kutatók éjszakája (Fotó: Golen Gerhárd)


Érsekkerti odúellenőrzés (Fotó: Golen Gerhárd)


Tollismereti játék (Fotó: Hák Flóra)


Határozás Egerszalókon (Fotó: Golen Gerhárd)


Királykák Egerszalókon (Fotó: Pásztor Zoltán)


Természetismereti túra Fekete Judit és Katona Gergely vezetésével (Fotó: Fekete Lajos)


Tiszalúci gyűrűzőtábor (Fotó: Sallai István)​


Odútelep létesítése Szarvaskőn (Fotó: Golen Gerhárd)