2018.04.02
Budapesti Helyi Csoport

Tavaszi nagytakarítást végeztünk a Palotai-szigeten

A félsziget Budapest egyik legérintetlenebb természetes élőhelye és az egyik legszebb állapotú ártéri ligeterdőnk. Rengeteg madár-, hüllő-és kétéltűfajnak biztosít élőhelyet a terület. Azonban az élőhely leromlásához vezet az a rengeteg hulladék, amit az emberek eldobálnak a helyszínen, valamint amit a Duna a felső szakaszából lehord, és áradáskor lerak a szigeten. A terület megtiszttására immáron negyedik alkalommal került sor.

Március 31-én, 9-kor volt a találkozó, majd együtt, csapatosan elindultunk a védett területre. A bázishelyre megérkezve, Bajor Zoltán egy rövid ismertetőt tartott a helyszínről, és a munka folyamatáról. Miután mindenki magához vett egy pár kesztyűt, szemeteszsákot és vödröt, elindultunk több irányba, hogy minél több helyszínt tisztíthassunk meg a hulladékoktól. A reggeli esős borogós idő ellenére 20 fő érkezett a munkára, többek között egy cseh geocaching csapat. A kezdésre az eső elállt és szép lassan a nap is kisütött. Mindenki nagyon keményen dolgozott, a bázishelyen pedig finom szendvicsekkel, kávéval és teával várták a pihenni visszatérő önkénteseket. Szemétszedés közben, akik nyitott szemmel és füllel jártak, hallhatták a sziget színes madárvilágát: cinkék, erdei pintyek, csilpcsalpfüzikék éneke lengte be a területet. A szemfülesek, pedig friss rágásnyomokra is bukkanhattak fatörzseken, amik egy hódtól származtak. A nap végére 90 zsáknyi (10 köbméter) szemét gyűlt össze, a sziget északi gyönyörűen megtisztult. Reméljük tartós marad ez a tisztaság.

Nagyon köszönjük a sok lelkes önkéntesnek a segítséget, akik nélkül ez a nap nem lehetett volna ilyen sikeres! Szintén köszönet illeti a munkában és a szállításban nyújtott segítségért a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának munkatársait, illetve a Főkert Nonprofit Zrt-t!


Az erdőből kihordott hulladék nagyobb része (Fotó: Bajor Zoltán)


Az út mentén halmoztuk fel a sok hulladékot, amelyet később elszálltottunk (Fotó: Bajor Zoltán)


A megtisztított erdő egy részlete (Fotó: Bajor Zoltán)


Az ellátó bázis (Fotó: Lendvai Csaba)


A csapat egy része kora délutánig kitartott (Fotó: Lendvai Csaba)