2022.04.06
Budapesti Helyi Csoport

Sikeres élőhelytakarítási akció a Jegenye-völgyben

A 2022. január 1-től helyi (fővárosi önkormányzati) védettség alá került, II. kerületi Jegenye-völgy Természetvédelmi Területre hirdetett meg közös szemétszedési akciót a II. kerületi Önkormányzat, a BKM Nonprofit Zrt. FŐKERT Főigazgatósága, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A résztvevő szervezetek saját csatornáikon történő meghirdetéseinek köszönhetően reggel 9 órára több mint 60 résztvevő gyűlt össze, de az elkövetkező másfél órában még további 25 fő érkezett, így több mint 80 lelkes önkéntes kezdte meg a szeméttől terhelt erdőrészletek kitakarítását. A FŐKERT Főigazgatóság részéről A Természetvédelmi és Erdőkezelési Osztály teljes létszámban képviseltette magát a tavaszi nagytakarításon, akik a munka koordinálása mellett gondoskodtak a szemét elszállításáról is. A természetvédelmi terület védelméért felelős Budapesti Természetvédelmi Őrszolgálat kollégái ugyancsak kivették részüket a feladatból, akik e mellett a koratavaszi növényzet vizsgálatát is elvégezték. Ennek során került elő több dunavölgyi csillagvirág tő, mely hazánk védett növényfajai közé tartozik, ráadásul az újonnan védett területről eddig nem volt ismert ennek a fajnak a jelenléte. Feltehetően az itteni régi kertkultúrákból maradtak fenn a nemes májvirág és a szártalan kankalin kisebb kivadul populációi, amelyek Magyarországon szintén védettek. A mérsékeltövi orchideák közül pedig a védett bíboros kosbor egy tövére is sikerült rábukkanni.


Az MME "bázisa" (Fotó: Bajor Zoltán)


Kisebbek és nagyobbak is részt vettek a programon (Fotó: Bajor Zoltán)
 

A szemétszedés során a 32 ha-os védett területnek körülbelül a feléről sikerült összegyűjteni az évtizedek óta gyűlő szeméthalmokat. Délután 4 órára kb. 20 köbméternyi hulladékhalom emelkedett a Hidegkúti út közelében berendezett bázishelyen, ahol az önkéntesek a Madártani Egyesületnek köszönhetően némi meleg teával és kávéval, valamint szendvicsekkel feledtethették a szemétkupacok felszámolásának fáradtságait.

Az erdőterületből döntően régről ittmaradt sittkupacok, betontömbök, régi drótkerítések, illetve gumik és általános háztartási hulladékok gyűltek össze.

A jól sikerült akció ugyan nem számolta fel teljes mértékben a védett terület teljes egészén a szemetet, de nagy előrelépést jelentett a teljes megtisztítás irányába.

A szervezőkben pont emiatt már a nap vége felé megfogalmazódott, hogy a nagytakarítást folytatni fogják – feltehetően ősszel – amikor a vegetációs időszakot követően a nagyszámú emberi jelenlétből eredő taposás nem tesz kárt az élővilágban. (A mostani akciónap időpontja is ennek a szempontnak a szem előtt tartásával került kijelölésre.) Reméljük az ezt követő önkéntes napok is hasonló létszámban, lelkesedéssel és jó hangulat mellett valósulhatnak majd meg.

Ezúton ki köszönetünket fejezzük ki az önkénteseknek akik hétvégéjük egy részét áldozták fel, hogy Budapest e kis szelete tisztább és élhetőbb legyen.

Ezen kívül köszönet illeti a társ-szervező szervezeteket is, akik nélkül ez a program nem jöhetett volna létre és nem válhatott volna ennyire sikeressé.