Magunkról

Az MME Budapesti Helyi Csoportja az egyesület 1974-es megalakulása óta létezik. A vezetőségében számos nagy név szerepelt, de talán a legfontosabb Schmidt Egon. Jelenleg a csoport elnöke Bajor Zoltán, aki 4 titkár (Berényi Zsombor, Kincses László, Lendvai Csaba és Morandini Pál) segítségével működteti a szervezetet. Csoportunk feladata jelentős, ugyanis a legtöbb tagot birtokolja, így az elvárások is nagyok.


A Társadalmi Kapcsolatok Osztállyal szoros az együttműködés, de programjaink zöme a központtól független. Évtizedek óta rendszeresen szervezünk ismeretterjesztő előadásokat, amelyek kiváló lehetőséget adnak a tagsággal való kapcsolat fenntartására. Havonta megszervezett túráink mellett madárgyűrűzési bemutatókat, élőhelykezelési programokat és speciális rendezvényeket is lebonyolítunk (szalakóta road show, odúellenőrzési akció stb). Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy részt vegyünk az országosan szervezett programokban, mint például az Európai Madármegfigyelő Napok, vagy a Fülemülék Éjszakája. A környezeti nevelés is központi szerepet játszik tevékenységi körünkben, oktatási intézményekben, nagyobb gyerekrendezvényeken is jelen vagyunk.


Madárgyűrűzési bemutató a Naplás-tónál (Fotó: Lendvai Csaba)

 

Fajvédelmi tevékenységünk is egyre jobban fejlődik. Közel 100 szalakóta ládát helyeztünk ki és ellenőrzünk évről-évre. Gólyavédelmi tevékenységünket az Észak-Kiskunságban, Cegléd környékén végezzük. Időről időre felmérjük a gyurgyalagok állományát, és megfelelő partfalakat alakítunk ki. Ragadozómadár védelemben is sokrétű tevékenységet végzünk (fészkelőhelyek kialakítása, téli etetés, városi vörös vércse védelem). Odúprogramunk során 600 B típusú odút, illetve több tucat egyéb odút (pl macskabagoly odút) helyeztünk ki, és tartunk fenn. Szoros az együttműködésünk a Fővárosi Önkormányzattal és Fővárosi Rendészeti Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatával. A budapesti helyi jelentőségű védett területek rendszeres ellenőrzésében részt veszünk. Szintén kiváló kapcsolatot ápolunk a Duna-Ipoly és Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósággal. 2014-től megszerveztük a Naplás-tavi madárgyűrűzési tábort, amellyel hagyományt szeretnénk teremteni. Fontos szerepet szánunk ebben a nagyközönségnek, de ugyanolyan fontos az önkéntes csapat építése, fiatal madarászok felkarolása. A helyi védettségű területeken a Fővárosi Önkormányzat támogatásával – az 6 jelenleg már kihelyezett mellett - évről-évre újabb tanösvényeket létesítünk.