2005.02.21

Börtönbüntetésre ítéltek olasz és magyar vadászokat

A Magyar Madártani Egyesület üdvözli, hogy Magyarországon végre megszületett az első példaértékű ítélet illegális vadászat ügyében.


Fotó: Barkóczi Csaba

Mint ismeretes, 2001-ben olasz vadászok, és a vadászatok szervezésével foglalkozó cégek magyar munkatársai 40 védett madárfaj 11 ezer 771 egyedének elpusztításában vettek részt, amivel 300 milliós természetvédelmi kárt okoztak.

A Mohácsi Városi Bíróság egy olasz és egy magyar vádlottat egyenként 3 év négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélt, négy magyar, és további két olasz vadászt pedig 10 hónap és két év közötti szabadságvesztéssel sújtott.

A Magyar Madártani Egyesület évek óta szorgalmazta egy visszatartó erejű büntetés megszületését, mostanáig ugyanis természetkárosítás miatt Magyarországon csupán pénzbüntetést és felfüggesztett szabadságvesztést szabtak ki.

Az eljárásban az MME munkatársai szakértőként vettek részt. A lefülelt szállítmányból - mint általában, az illegális vadászatok során - fürjek, mezei pacsirták, pityerek, vadgerle, és rigófélék kerültek elő, de gyakran azonosítanak a szakemberek védett réceféléket is.