2022.01.14

2022 év fajai

Összegyűjtöttük a 2022. év megválasztott élőlényeit: madár, hüllő, rovar, hal, gomba, fa, és megmutatjuk az év ásványát és ősmaradványát is.

A 2022. év madara

A zöld küllő (Picus viridis) gyakori harkályfélénk. Kedveli a ligetes erdőket, akár városi parkokban is előfordul, a zárt erdőket azonban elkerüli. Rovarokkal táplálkozik, jelentős hangyafogyasztása is, zöld színezete jól elrejti, miközben a fűben keresgél. Ősszel csonthéjas terméseket, bogyókat, gyümölcsöket is fogyaszt. A szajkóhoz hasonló termetű madárAz öreg példányok fejteteje és a tarkója piros, a hímeknél a piros szín - az egyébként mindkét ivarnál fekete - bajuszsávban is megjelenik. Felsőteste zöld, repülés közben különösen feltűnő sárgászöld farkcsíkja. A test alsó része világos szürkészöld, a lágyék és az alsó farkfedők harántmintázottak. A farok tollai szürkésbarnák, világos keresztsávozással. A fiatalok fakóbb színezetűek, a pofájuk, a torkuk és alsótestk sűrű, feketésbarna mintázatú.

 


Fiatal zöld küllő (Fotó: Göde Zoltán)

Odúban költ, amit maga készít, évente egy fészekaljat nevel. Puha fészekanyagot nem hord a tojások alá, ezeknek az odúkészítéskor vagy felújításkor képződő faforgács biztosít alapot. Általában 5-7 tojást rak, amelyek 14-15 nap alatt kelnek ki. A fiókákat mindkét szülő eteti, nagyjából egy hónapig fejlődnek az odúban. A család a kirepülést követően még akár két hónapig is együtt maradhat. Állandó madár, a párok alapvetően egész évben, a nyugalmi időszakban is a költőterület közelében maradnak, a fiatalok többnyire nagyobb távolságokra kóborolnak. Hazai fészkelő-állománya növekedést mutat, 15 000 - 17 000 párra tehető. Védett madár, természetvédelmi értéke 50 000 forint. Hangja a jellegzetes, egész évben, különösen repülés közben hallatott „klü-klü-klü”.

 

 

A 2022. év hüllője

 

A homoki gyík (Podarcis tauricus) teljes testhossza 18-24 cm. Háta közepén zöld sáv fut, melyet kétoldalt sötét, foltozott minta kísér. Magyarországon szigetszerűen, az Alföld homokpusztagyepein fordul elő. Mint hazánk minden őshonos hüllőfaja, a homoki gyík is védett, természetvédelmi értéke 50 000 forint. Élőhelyét a cserjésedés veszélyezteti, és a cross-motorozás és a quadozás is rombolja. Táplálékát apró rovarok képezik, őt magát sok ragadozó (pl. róka, madarak, rákosi vipera) fogyasztja. Menekülés közben gyakran cikk-cakkban fut. Március és október között, nappal aktív, a párzás áprilisban kezdődik. A nőstények 2-6 tojást raknak fűcsomók, zsombékok alá. A rendkívül apró termetű fiatalok július végétől kelnek. A hímek és a nőstények hasonló megjelenésűek.

 

 


Homoki gyík (Fotó: Wenner Bálint)

 

 

 

A 2022. év rovara

 

Az óriás énekeskabóca (Tibicina haematodes) testhossza kb. 4 cm, hazánkban tömegesen a Balatonfelvidéken és Budai-hegységben fordul elő. Meleg domb- és hegyvidéki, erdei élőhelyekhez kötődik, kedvelt tápnövényei a tűlevelűek. A hímek énekét július-augusztus hónapokban hallhatjuk.

 

 


Óriás énekeskabóca (Forrás: Magyar Rovartani Társaság)
https://www.rovartani.hu/2021/12/17/ev-rovara-2022-eredmenyhirdetes-es-ismerteto/

 

 

 

A 2022. év hala

 

A bodorka (Rutilus rutilus) viszonylag kis testméretű hal, maximális testhossza 15-20 cm. Tömegét tekintve a hazai horgászrekord 1,9 kg. Csalihalként is használják, de gasztronómiai értéke is említésre méltó. Narancssárgás-vöröses szemgyűrűi, valamint a hasonló színű alsó úszói jellegzetesek. Hát- és hasúszója egyvonalban ered. Sokféle vizes élőhelyünkön előfordul, kivéve a hegyvidéki patakokat és a gyors áramlású vízfolyásokat. Ikráit a hínárnövényzet nyújtotta biztonságos helyekre rakja. A fiatal egyedek kezdetben planktonszervezeteket fogyasztanak, később férgek, rákok és rovarlárvák szerepelnek étlapján.

 

 


Bodorka (Forrás: Magyar Haltani Társaság)
http://haltanitarsasag.hu/azevhala_hu.php

 


 

 

A 2022. év gombája

 

Az ízletes rizike (Lactarius deliciosus) fenyvesekhez kötődő, ahogy neve is mutatja, ehető gomba. Kalapja benyomott, vagy lapos, kezdetben begöngyölt szélű, tönkje csupasz, lemezei lefutók, spórapora barna színű. Közepes méretű termőteste narancsos árnyalatú, megtörve tejnedvet ereszt, amely a levegővel érintkezve megzöldül.

 

 


Ízletes rizike (Forrás: Magyar Mikológiai Társaság)
https://gombanet.hu/ev-gombaja-2022.-jelolt-fajai

 

 

 

A 2022. év fája

 

A nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos) hegyvidékeink üde erdeinek elegyfája, sziklás, törmelékes hegyoldalokon, szurdokokban is előfordul. Akár többszáz évig elélhet. Nyár elején virágzik, jó mézelő. Levélfonáka fehéren szőrözött, gömbölyded termése bordázott, repítő murvalevelével pörögve hullik a földre. Intenzív felújulóképessége miatt a gazdasági erdőkben visszaszorították, a nagyvad is erősen károsítja.

 

 


Nagylevelű hárs (Forrás: Országos Erdészeti Egyesület)
https://www.oee.hu/hirek/egyesuleti-hirek/nagylevelu-hars-ev-faja-2022

 

 

 

A 2022. év ásványa a magnetit

 

 


Magnetit (Forrás: Magyarhoni Földtani Társulat)
https://www.mosthallottam.hu/termeszet/ev-asvanya-2022/

 

 

 

A 2022. év ősmaradványa az óriásszarvas

 

 

 

(Forrás: Magyarhoni Földtani Társulat, greenfo.hu)
https://greenfo.hu/hir/bemutattak-a-2022-es-ev-osmaradvanyat/