2023.03.13
Zala Megyei Helyi Csoport

Élőhelykezelés a Kis-Balatonon

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság területén a Kis-Balaton I. tározójának nagyradai vizén levő sziget több mint egy évtizeden keresztül a legfontosabb dankasirály, szerecsensirály és küszvágó csér költőhelye volt a területnek és Zala megyének. 2017-ben 250 pár danka-, 8 pár szerecsensirály és 15 pár küszvágó csér költött itt. 

Egészen 2019-ig hasonló számú madár kezdett fészkelésbe és költött sikeresen, majd 2020 tavaszán is nagy csapat dankasirály lepte el a telepet, de a későbbi megfigyelések alapján sikeres fészkelés már nem volt! Az évek alatt annyire felnőtt az aranyvessző, a csalán és némi japánkeserűfű a szigeten, hogy alkalmatlanná vált a költésre. 

 


A területeten teljesen benőtte a magas növényzet...

 


...így az fészkelésre alkalmatlanná vált. 

Ezen az állapoton szerettünk volna javítani azáltal, hogy a szigetet lekaszálva azt újra lakhatóvá tegyük. A terület fokozottan védett, megközelítése nagyobb vízállás esetén csónakkal, vagy jégen lehetséges. A 2022-2023-as télen sosem volt alkalmas a jégborítás, viszont a téli csapadék magasabb vízállást eredményezett, így a csónakos megközelítés lehetővé vált.

 


Végre elég magas volt ahhoz a víz, hogy csónakkal megközelíthessük a szigetet. 

A sirálysziget takarítását 2023. március 5.-én délelőtt sikerült kivitelezni. Összesen 10-en vettünk részt a terület növény mentesítésében, szinte mind régi civil természetvédők, Szinai Péter szakmai vezetésével, aki a BFNPI-t és az MME-t is képviselte. Nádpaplan és tófólia segítségével 20 m2-t lefedve a cséreknek is megfelelő helyet kialakítottunk. A szigeten a lágyszárúakat – nagy arányban invazív fajok - és néhány bodzabokrot irtottunk le, közel 1000 m2 felületet szabaddá téve. A sziget partjain a füzeket és a nádat érintetlenül hagytuk.

 


A lekaszált terület...
 

 


...és a lelkes önkéntes csapat.
 

A területen rengeteg régi dankasirály koponya, néhány régebbi réce tojáshéj, egy elhagyott nyári lúd fészek is előkerült. Előkerült egy csaltijáró pocok és egy erdei cickány is, mindkettő védett fajunk. Szerencsére a közeli nagy kárókatona szigeteken problémás vándorpatkány nem volt jelen. A sziget iszapos partjain kis csapat csörgő- és kendermagos réce is tartózkodott. A terület felett a takarítás idejében is több dankasirály körözött, nagyon reméljük a helyi populáció újra felfedezi magának a szigetet. Ezt a következő időszakban természetesen nyomon fogjuk követni, és idén talán újra lehet sirály gyűrűzést tartani, akárcsak a régebbi időkben.

Gál Sz. (2017): Adatok a Kis-Balaton fészkelő vízimadár-állományairól és szaporulatairól 2017-ben. Aquila 124, p. 35–49.

 

Life és Natura 2000 logó


A csérsziget élőhelykezelési munkálatait a  LIFE NGO4GD(HU/000037) "Közösen a természetért" elnevezésű pályázat támogatta.