2017.07.07
Veszprém Megyei Helyi Csoport

Gólya road show Veszprém megyében

A 2017. június 19-28. között tartott rendezvényeink nagyon népszerűek voltak, programunk 24 települést érintett, ahol 31 fészekben 86 fióka kapott új típusú gyűrűt.

A program sikerét 10 fő önkéntes biztosította, külön kiemelendő a 2009-től folyamatosan gyűrűző Széplaki Imre, valamint az első helyszínen Béres László területgazda az áramszolgáltatótól. Hasonlóan a gépjárművet kezelő Epinger László, aki a további napokon biztosította a zavartalan gyűrűzési munkát. Köszönettel tartozunk még az áramszolgáltatónak is, a támogatásuk nélkül az elektromos hálózatokon, a fészkekben található madarakat nem tudtuk volna meggyűrűzni.
A fehér gólyák jelölését nagy érdeklődés kísérte: több százan jöttek el a helyieken kívül Budapestről, Veszprémből, és a környező településekről. Meglátogattak a tótvázsonyi-, a marcalgergelyi-, az öskűi-, a nagygyimóti-, a devecseri- és a tüskevári óvodások, a nemesvámosi iskolák táborozói. Papkeszin a Bocskai István Református Általános Iskola diákjai leptek meg bennünket, voltak kismamák babakocsival, kisgyerekek szülőkkel, nagyszülőkkel, a helyiek érdeklődéssel faggattak bennünket. Devecserben a fiókákat a tűzoltók létrás gépjárművével tudtuk megközelíteni, ami külön show elemet jelentett.
A média is megtisztelt bennünket, a Napló megyei napilap Szentkirályszabadján kereste meg a csapatunkat, erről az online oldalon és a napilapban is beszámoltak, kiegészítve képanyaggal. Nemesvámoson az M1 TV stábja készített anyagot, illetve a Veszprém TV is külön hírt adott a programunkról.
Jó volt látni azt a sok boldog arcot, érdeklődő embert, aki jelen volt a gyűrűzésnél, miközben az egyesület kiadványait nagy példányszámban adtuk át a jelen lévőknek.
Látjuk és tudjuk, hogy van értelme a munkának, hiszen egyre több megfigyelés jön vissza hozzánk, amit a rendezvény során is felhasználunk.

Szelle Ernő