2017.10.11
Veszprém Megyei Helyi Csoport

Beszámoló a Marcal-menti gyűrűző- és vonuláskutató táborról

Augusztusban kilencedik alkalommal tartottuk meg a Marcal-medencei gyűrűzőtáborunkat.
A tavalyi év láperdei rossz tapasztalatok után ezúttal egy új helyszínt választottunk a madarak vonulásának kutatásához. A szélmezei horgásztavak környékén állítottuk fel rögtönzött táborunkat, mert az előzetes tapasztalataink alapján ez ideális helynek tűnt egy sikeres tábor lebonyolítására. Mind az évek során felgyűlt madártani megfigyeléseink, az élőhelyek változatossága, és az Európai Madármegfigyelő Napok során itt szerzett tapasztalataink reményteliek voltak.

Nem állt fent annak a veszélye, hogy a tavalyi évhez hasonlóan elmaradnak a nagy fogások és még abban a tekintetben is szerencsénk volt, hogy a csapadékhiányos év miatt nem tették elviselhetetlenné mindennapjainkat a szúnyoghadak - tavak közelsége ide vagy oda. Jól kalkuláltunk, és ezúttal is rengeteg segítséget kaptunk: a terület használatához a Mezőlaki-horgászegyesülettől és Mezőlak község önkormányzatától, az Agroprodukt Kft-től a vizet,  a tábori felszerelésekhez a Bakonyerdő Zrt-től, valamint Külsővat, Nagypirit és Kiscsősz községek önkormányzatától. Hálásak vagyunk a sok támogatásért, amelyek nagyban segítik a tábori mindennapokat!
Évről évre egyre többen látogatnak el a táborunkba, ez a tendencia most is folytatódott: a táborlakó összlétszám30 fölötti volt, plusz a rövidebb időre érkező látogatók.
Két különböző élőhelyen állítottuk fel hálóinkat: az egyik sort egy nádasban, a másikat egy bokros területen, tagoltabban helyeztük ki. A nagyobb fogási sikereket a nádas élőhelyen vártuk, és ez be is igazolódott. Itt olyan ritkább, illetve számunkra érdekesebb madarak akadtak a hálóba, mint törpegém, kékbegy, fülemülesitke. Fontos kiemelnünk, hogy fülemülesitkéből fogtunk egy görög gyűrűs példányt is, amelyet tavaly ősszel Halmos Gergő gyűrűzött - alaposan meglepődtünk, amikor a Madárgyűrűzési Központtól megkaptuk az adatot!
Örömmel figyeltük meg, hogy nagy fecskecsapatok jönnek éjszakázni a területre és miután azt tapasztaltuk, hogy a nádas felett húznak át alacsonyan, elkezdtünk rájuk koncentrálni. Ennek eredményeképp fogtunk gyűrűs példányt, illetve el is kellett engednünk utolsó este sok madarat, mert nem volt elég gyűrűnk. A rengeteg fecske jól megemelte a fogási számokat is, de enélkül sincs panaszkodnivalónk, kiváló tábort zárhattunk.
39 faj 985 példánya kapott ornitológiai gyűrűt a 8 nap alatt.
Somogyi Csaba, Druzsbaczky Ildikó

 

Falaki Máté tagtársunk készített egy videot a táborról: