2016.06.03

Ürgehíradó: rövid fényképes beszámoló az ürgecsaládok jelenlegi életéről

Június első napjaitól már érdemes figyelemmel kísérni az ürgekotorékok közvetlen környékét. A nőstények ekkor hozzák a felszínre az ebben az évben született fiatalokat.

A kölykök kíváncsian indulnak felfedező utakra a kotorékok bejáratának néhány méteres körzetében. Testméretük jelenleg nem nagyobb két ping-pong labdánál. Testük arányai is egészen mások mint a kifejlett állatoké.


Fiatal ürge táplálkozik (Fotó: Nagy Lajos). 

Mozdulataik még esetlenebbek mint szüleiké, de már többnyire ugyanazokat a reakciókat, viselkedési formákat mutatják mint kifejlett fajtársaik -veszély esetén hirtelen két hátsó lábukra állnak, mozdulatlanul figyelnek- csak éppen fele olyan magasak mint szüleik.Fiatal ürgék figyelő párban (Fotók: Nagy Lajos). 

A kölykök anyjuk közelében maradnak, aki rendíthetetlen figyelemmel követi minden mozdulatukat és éles füttyjellel fúj riadót, ha menekülni kell vagy figyelni arra, hogy mi is fog történni a következő pillanatokban.


Ürgék, szülő a háttérben, kölyök elöl (Fotó: Nagy Lajos).

Veszély esetén -pl. egy településről kimerészkedett házi macska vagy kutya megjelenésére, vagy az óvatoskodó fotós közeledésére- éles füttyszó kíséretében az egész család néhány szempillantás alatt a kotorékokban keres oltalmat. Ha megszűnik a zavarás az élőhelyen, a kölykök és anyjuk rövid időn belül ismét megjelennek az üreg szájában. 


Ürgecsalád az kotorék nyílásában (Fotó: Nagy Lajos). 

Előbb csak szemüket és orrukat dugják ki, majd a testvérek egymás után kiülnek a kotorék bejáratába.


Ürgecsalád az kotorék nyílásában (Fotó: Nagy Lajos). 

Néhány percig szinte mozdulatlanul figyelik a környezetüket, aztán rövid időn belül belevetik magukat ismét a felfedezésbe. Az egymáshoz közel élő családokban a kölykök között jól megfigyelhető a korkülönbség, ami azt mutatja, hogy nem egy időben születtek. A fiatalabb kölyköknél előfordul, hogy a kotorékok bejáratában napozás közben elbóbiskolnak.


A fiatalabb ürge kölykök néha elbóbiskolnak (Fotó: Nagy Lajos). 

Ez nem kis veszélyt rejteget számukra, mert a tapasztalt, ürgére vadászó ragadozók könnyen zsákmányul ejthetik őket. A településekhez közeli ürgetelepeknél sajnos ebben az időszakban különösen valós veszélyt jelentenek a kivadult vagy a kijáró, határban vadászó házimacskák. A macskák hatékony vadászok és jelentős károkat tudnak okozni egy-egy ürgetelepen. Júliusra a fiatal állatok többsége már közel anyányira cseperedik.

Dr. Nagy Lajos természetvédelmi őr/természetvédelmi őrszolgálatvezető-helyettes BfNPI