2017.04.24

Újdonságok a 27. Zöld Civil Országos Találkozón

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Zöld Civil Országos Találkozó (röviden Zöld OT) hagyományos programelemeinek megőrzése mellett számos újdonsággal jelentkezik. Az egyik ezek közül, hogy a Zöld OT-k történetében először lesz budapesti helyszínen a 4 napos esemény. Budapest, 2017. május 18-21.

A Zöld Civil Együttműködés tagjainak találkozója – hivatalos nevén a Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek Országos Találkozója – 1990 óta hagyományosan mindig más helyszínen, más szervezők által kerül megtartásra. Az összejövetelen a Zöld Civil Együttműködés tagjai mellett szeretettel várják a munkájuk kapcsán környezet- vagy természetvédelemmel foglalkozó civil, kormányzati vagy magánszektorban tevékenykedő személyeket csakúgy, mint a téma iránt érdeklődő laikus látogatókat.
A tudásmegosztás mellett kiemelt célja a Találkozónak az ország különböző területein működő civilek együttműködésének erősítése is.
A Zöld OT évente 600 résztvevőt vonz, azonban a fővárosi helyszín miatt a szervezők ezúttal 1000 érdeklődőre számítanak.

Tradíció és megújulás

A 2017-es Zöld OT-t szervező fiatalokból álló csapat számos újítást kezdeményezett, amelyekkel elsődleges céljuk, hogy a jövő generációja számára is vonzóvá tegyék az eseményt, hiszen nagyon fontos, hogy legyen kinek továbbadni a “stafétabotot”, azaz a megszerzett tudást és tapasztalatot.
Ezek mellett a hivatalos feladatait továbbra is ellátja az esemény: a tagszervezetek demokratikus úton megválasztják a Zöld Civil Együttműködés tisztségviselőit, valamint meghozzák a működéssel kapcsolatos döntéseket, illetve állásfoglalásokat alkotnak és fogadnak el az egyes szakterületek aktuális kérdéseiről.

Idén is lesznek plenáris és szekcióülések, ahol többek között a fiatalok előtt álló zöld életpályáról, a “gyüttmentség” trendjéről, az elektromobilitásról, az élelmiszer-önrendelkezésről, a hulladékégetés problémájáról, vagy épp a teremtésvédelemről esik szó.
Elmaradhatatlan részét képezik a programnak a természetjáró túrák és a kulturális programok.
Utóbbi egyik fontos eleme a május 19-én nyíló “Zöld aktivizmus” c. fotókiállítás, amely a hazai zöld civil mozgalom történetét mutatja be.
A hétvégi Zöld Expon pedig civil szervezetek tevékenységét és vállalatok környezetbarát termékeit ismerhetik meg a látogatók.

A fentiek mellett a szervezők kiemelt célja a fiatal generációk nagyobb arányú bevonása. Ezt szolgálja többek között a május 19-én megtartásra kerülő Zöld Diákköri Konferencia, ahol 10 ifjú kutató mutatja be saját innovatív pályamunkáit.

Mindazonáltal a természet- és környezetvédelem nemcsak a programok szintjén jelenik meg, hanem a rendezvény ökológiai lábnyomának minimalizálásában is. Ennek részét képezi a szelektív hulladékgyűjtés biztosítása csakúgy, mint a tömegközlekedés és a kerékpáros közlekedés előnyben részesítése. A vidékről érkezők utazásának megkönnyítését pedig az Oszkárral kötött partnerség szolgálja.
Több Fenntartható Vendéglátóhely is kitelepül a helyszínre, így nemcsak a húsevők, de a vegetáriánusok és a vegánok is megtalálják a kedvükre való táplálékot. Ráadásul mindezt biológiailag lebomló (PLA - növényi alapú) műanyag tálakból és evőeszközökkel fogyaszthatják el!

Az esti, kötetlen programkínálat is fiatalosabb színezetet ölt idén. A szervezők filmvetítésekkel, Budapest témájú vetélkedővel, slam poetry-vel, táncházzal és könnyűzenei koncertekkel várják a látogatókat, a regisztráció maga pedig kedvezményes a hallgatók számára.

A Zöld OT zárónapja, május 21-e a Magyar Természet Napja, amelyre a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a WWF az egész család számára vonzó programcsokorral készül.


Időpont: 2017. május 18-21.
Helyszín: Csillebérci Szabadidő és Ifjúsági Központ
Cím: 1121 Budapest, Konkoly Thege M. u. 21.
Szállás a vidékről érkezőknek: http://zoldcivil.hu/orszagos-talalkozo/2017-2/informaciok-2017/tabor/
Regisztráció: http://zoldcivil.hu/orszagos-talalkozo/2017-2/regisztracio/
Részletes program: http://zoldcivil.hu/orszagos-talalkozo/2017-2/programfuzet-2017/
További információ: www.zoldcivil.hu