2004.04.21

Új madárgyűrűzési program

Április 15-én indult a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület új madárgyűrűzési programja a CES (állandó ráfordítású gyűrűzés).

16 CES ponton indul meg a költő madaraink monitoringja. A CES program olyan információk gyűjtését tűzi ki céljául, amelyek segítenek feltárni a madárpopulációk változásait a költési időszakban történő gyűrűzés segítségével. A program a BTO (British Trust for Ornithology) által indított CES program alapjaira épül és az EURING számára kidolgozott EURO-CES programba integrálódik. A 2004-es év a program próbaéve. A programban minden gyűrűző részt vehet, aki a költési időszakban tud dolgozni egy helyen a CES protokollban leírt szabályok szerint és a kiválasztott hely megfelel a leírt kritériumoknak. A projekt hosszú távra tervezett, s az abból nyert adatok felhasználhatósága a minél több évet magába foglaló standard mintavételezéstől függ.

Az így gyűjtött adatokból többek között a következő információkat kaphatjuk:

Az évenként befogott adult madarak száma az EGYEDSZÁMVÁLTOZÁS indexét adja. A kirepülés utáni KÖLTÉSI SIKERről a juvenilis és az adult madarak aránya ad információt. Az évek közötti visszafogások biztosítanak adatokat az évek közötti adult TÚLÉLÉSI RÁTA meghatározásához. Az útóbbi két információt csak a gyűrűzésre alapuló CES program tudja biztosítani. Az így nyert adatok a populációk változását és annak hátterét segítenek megérteni más már futó monitoringprogramjainkkal (MMM, RTM) együttesen értelmezve.

Európában egyre több országban kezdik meg a CES alapjain a monitoring munkát és így hamarosan képet alkothatunk a gyakoribb fajok állományváltozásainak hátteréről. Az idei évben is több ország, köztük Csehország és hazánk csatlakozott a programhoz.

Az eddigi résztvevő országok, a program kezdeti éve és a mintavételi helyek - CES pontok száma:Az EURO-CES programról részletes információk az EURING honlapján olvashatók: http://www.euring.org/ces/index.htm

A legrégebben futó BTO CES programról és eredményeiről informáciok a BTO honlapján: http://www.bto.org/ringing/ringinfo/ces/index.htm

További információ:
Madárgyűrűzés