Tovább romlott az Egyesült Királyság madarainak helyzete

Megjelent az Egyesült Királyság, a Csatorna-szigetek és a Man sziget madarainak helyzetét bemutató, sorrendben az ötödik elemzés (Birds of Conservation Concern – BoCC5), amely a jelzőlámpa színeihez hasonlóan vörös, borostyán és zöld kategóriákba sorolja be a terület 245 rendszeresen előforduló madárfaját. 

Sárgarigó (Fotó: Máté Bence)

A British Birds madártani folyóirat 2021. decemberi számában napvilágot látott elemzés sajnos a madárpopulációk állapotának folyamatos hanyatlását mutatta ki. Összesen 70 faj (az értékeltek 29%-a) szerepel most a vörös besorolásban, szemben az 1996-os, első felülvizsgálatban szereplő 36 fajjal. A legutóbbi, 2015-ös felülvizsgálat óta költőfajként kipusztult a sárgarigó. Tizenegy faj került át a vörös listára, míg csak hat faj került át a vörösről a borostyánra. Az újonnan felkerült fajok közé tartozik a globálisan veszélyeztetett villás viharfecske, de a korábban közönséges sarlósfecske, molnárfecske és zöldike is! Nem javult a mezőgazdasági területekhez kapcsolódó fajok, a hegyvidékekre jellemző fajok és a hosszú távú vonuló fajok általános állapota; sőt több ilyen faj is felkerült a Vörös listára. A telelő vízimadarak helyzete is egyre nagyobb aggodalomra ad okot. A kevés jó hír közé tartozik, hogy a célzott védelmi intézkedéseknek köszönhetően a rétisas a vörös kategóriából a borostyánba került át, vagy hogy a bölömbika korábban vészesen lecsökkent állománya is növekedésnek indult.

A fenti értékelés 1996. óta ötödik alkalommal jelent meg, egységes kritériumok alapján besorolva a madarakat az egyes kategóriákba, amelyek azonban nem teljesen egyeznek meg a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listák összeállítására kiadott útmutatójával. A közreműködő szakmai szervezetek ezért az IUCN-kritériumok alapján is elvégezték az így már nemzetközi szinten összevethető elemzést. Sajnos nem meglepetés, hogy az így kapott kép sem kedvező: a 235 értékelt, rendszeresen előforduló faj 46%-a kihalással fenyegetett. Ha külön kezeljük a fészkelő és a telelő állományokat, akkor az elemzésben szereplő 285 populáció 43%-a fenyegetett kihalással.

Az elemzések figyelembe vették a madárfajok állománynagyságára, állományváltozására és elterjedésének változására vonatkozó adatokat, amelynek nagy részét a szigetország madárvédelmi egyesületeinek – többek közt az RSPB és a BTO – önkéntes felmérői, madarászai szolgáltattak.

Magyarország madárállományainak részletes elemzését az Agrárminisztérium és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által közelmúltban kiadott, Magyarország madáratlasza c. könyv mutatja be, amely a madaratlasz.mme.hu internetes címen érhető el

Kapcsolódó hírek

2023. augusztus 31. – szeptember 3. Hortobágy. Szervezők: MME Ritkaságvadász Szakosztály, Hortobágy Természetvédelmi Egyesület, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

természetlesen

A tavaly útjára indított TermészetLesen adatgyűjtő program moduljai közül három jelenleg is aktív, s ennek apropóján a felmérésekhez kedvet érző önkénteseknek elindítunk egy két hónapos kihívást.

fecskeles

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) TermészetLesen programjának következő állomása a Fecskeles, leánykori nevén Fecskefigyelő. A 13 éves adatbázis a fecskék védelmének évében, 2010-ben indult, így ideje volt egy frissítésnek! A TermészetLesen program többi adatbázisához hasonlóan a Fecskeles célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak...