Tokaji partifecske hajózás 2010

Az MME a 2010-es fecskevédelmi évben hagyományteremtő szándékkal indítja el a tokaji partifecske hajózási programot. A Felső-Tisza szakadásos partfalaiban találhatók a legnagyobb még megmaradt természetes partifecske telepek Európában. Ide szervezzük május 8-9-én azt a különleges madármegfigyelő sétahajózást, melynek keretében a két napon, naponta legalább három alkalommal, 1,5-2 órás utakat teszünk egy kétfedélzetes hajón a nászidőszakban nyüzsgő partifecske kolóniákhoz.

A partifecske hajózási program

Tokajtól északra, a Felső-Tisza szakadásos partfalaiban találhatók Európa legnagyobb egybefüggő partifecske telepei, melyek egyben az utolsó jelentős természetes fészkelőhelyei a fajnak kontinensünkön.
 

A partifecske sétahajózás Tokaj központjából, a híd lábánál lévő Bonchidai Csárda melletti kikötőből indul. A Danuvia kétszintes, 110 férőhelyes, panorámaablakos és kilátófedélzetes hajó, ezzel indulunk naponta legalább három alkalommal 1,5-2 órás túrákra az északi folyószakaszra, ahol megállunk a száz és száz fészeküreggel átlyuggatott természetes partfal-szakadásoknál, ahol reményeink szerint körülöttünk fog nyüzsögni az udvarlási lázban égő, magukat nem zavartató partifecskék több ezres "felhője". A túra különleges szolgáltatásaként a madarász terepi vezetőink a hajó hangosbeszélőjén keresztül végig "közvetítik" az oda-vissza úton látott érdekességeket, és magyarázzák a fecskék viselkedését.  
 

A sétajáratok indulási menetrendje szerint május 8-9-én (szombat-vasárnap) 11:00, 13:00 és 15:00-kor biztosan indulnak a túrák. Nagyobb számú érdeklődő esetén - némileg rövidítve egy-egy kör időtartamát - akár több járat is indulhat; ebben az esetben ezt az oldalt frissítjük a legfrissebb információkkal.
 

A túra közvetlen költségét a hajójegy képezi (a helyfoglalásról a következő pontban olvashat részletesen), az MME által a fedélzeten biztosított idegenvezetés ingyenes! Jegyárak:

     Felnőtt              960 Ft/fő
     3-14 évesek*      720 Ft/fő
 

   25 fő feletti csoportos (előre rendelt és fizetett utakra):    
     Felnőtt              800 Ft/fő
     3-14 évesek*      600 Ft/fő

     * 3 éves kor alatt ingyenes 

 
A hajó fedett, panorámaablakos fedélzetei akár rossz idő esetén is
kényelmes megfigyelési lehetőséget kínálnak
(Fotó és szöveg: Orbán Zoltán).

 

A hajó következő indulására várakozókat a Bonchidai Csárda (itt van a hajókikötő) meleg étellel és frissítő italokkal, az MME információs és kiadvány pulttal várja. Amennyiben sokan leszünk - és lesz rá érdeklődés - a tumultus elkerülése érdekében kisebb, 20-30 fős csoportokkal rövid madármegfigyelő sétákat teszünk Tokaj belvárosában és a Tisza parton.

 

Jelentkezés a programra, hajójegy-vásárlás, szállás és étkezés Tokajban
A sétahajóra a beszállás a helyszíni jegyvásárlást követően érkezési sorrendben történik, ezért az a legbiztosabb, ha a jegye(ke)t az érdeklődők előre lefoglalják, megrendelik.
 

Az MME a hajó szakmai kíséretét biztosítja, a jegyrendeléssel, helyfoglalással nem mi foglalkozunk, ez ügyben, kérjük,
a hajótársaság alábbi e-mail címére írjanak!

 

info@tokaj-info.hu

 

A tokaji Tourinform irodában a szállás- és étkezési lehetőségekről, valamint az egyéb programokról is felvilágosítást adnak (tokaj@tourinform.hu, 06-47/552-070, 06-70/388-8870)!

 

További programok Tokajban 2010. május 8-9-én
A partifecske hajózás mellett május második hét végéje több más programmal is várja Tokajban és a környékén az érdeklődőket:
 

     II. Tokaji Bor-/Tor-Túra, Tokaj, 2010. május 8.

     SZALONNA és SZAMORODNI TALÁLKOZÁSA, Tállya, 2010. május 8.

     Nyitott Pince Napok, 2010. május 8-9.
 

Ezek remek lehetőséget kínálnak arra, hogy az érdeklődő családok, baráti társaságok akár a szombat-vasárnapot is a leghíresebb borvidékünkön töltsék.

 

Mindenkit szeretettel várunk, találkozzunk Tokajban!

 
 Látogassa meg Ön is a lakossági fecske oldalt, és megfigyeléseinek
feltöltésével segítse a hazai állományok védelméhez elengedhetetlen
állományfelmérést és nyomon követést.

 

Kapcsolódó cikkek, oldalak 

 

Adó 1%-ának felajánlásával, egyéni és céges
adományával is hozzájárulhat a madarak
és más állatfajok védelméhez!

     

     Letölthető 1% rendelkezési nyilatkozat >>

 

     Egyéni és céges adományozás >>

 

Köszönjük!