2013.09.23
Hajdú-Bihari Csoport

Természetismereti túra a zeleméri templomromhoz- Beszámoló

Elmúlt szombaton lezajlott az MME Hajdú-Bihar Megyei Helyi Csoportjának legutóbbi túrája, melyet a Tócó-patak eredési helyéhez tettünk, meglátogatva a helyi jelentőségű védett területet. A kiváló, napos időben tett utunk végcélja a zeleméri  templomrom volt.

A kilátogatók megismerhették a terület történetét és legfontosabb természeti értékeit. A Tócó-völgyet, mint ökológiai folyosó bemutatását jól illusztrálták az öreg füzek, szilfák lombkoronájában mozgolódó füzikék és különféle pintyek csapatai és a túra legérdekesebb faja egy öreg békászó sas, mely szépen megmutatta magát, majd a lassú vízfolyást követve déli irányba siklott el.
 

Fituszfüzike (Fotó: Orbán Zoltán)
Fitiszfüzike
(Fotó: Orbán Zoltán)

 

A csapat (Fotó: Koczka András)
A csapat
(Fotó: Koczka András)


A délelőtt során kényelmesen bejárva a védett területet természetesen nem csak a madarakkal foglalkoztunk, de jutott idő némi gombászásra, szederdézsmálásra és a kellemes napsütésben igen aktív nappali lepkék megfigyelésére, fotózására is. Hol kéneslepkék, gyöngyházlepkék és boglárkák, hol atalanta-, bogáncs-, tűz-, vagy szénalepkék vonzották a figyelmünket. Néhány napozó fürge gyík és erdei béka is előkerült, míg a Csonkatorony körül – számos más ízeltlábú között - földi poszméheket és sötétszárnyú tőrösdarazsakat lehetett megfigyelnünk.
 

Atalanta lepke (Fotó Bajor Zoltán) Boglárka lepke (Fotó: Orbán Zoltán)
Atalanta lepke
(Fotó: Bajor Zoltán)
Boglárkalepke
(Fotó: Orbán Zoltán)

 

Fürge gyík (Fotó: Orbán Zoltán)
Fürge gyík
(Fotó: Orbán Zoltán)


A kellemes és élményekben gazdag séta bizonyára sokaknak meghozta az étvágyát a szombati ebédhez.

Ezúton is szeretném felhívni a figyelmet ennek a védett és természeti értékekben gazdag élőhelyre, melynek megőrzése közös célunk kell, hogy legyen!

 

MME adhat vonal: 13600/40
Hívásával 250 Ft-tal támogatja az MME madárvédelmi munkáját.
Köszönjük!

 Koczka András
MME Területi Iroda vezető

A fenti kis képen a zeleméri templomrom látható
(Fotó: Koczka András)