2023.06.15

Természet nélkül nincs élelmiszer

Hazánk területének közel kétharmada mezőgazdasági művelés alatt áll, természeti értékeink megőrzése jelentős mértékben függ a mezőgazdaságtól. A természeti sokféleség, biodiverzitás világszerte tapasztalható rendkívüli mértékű csökkenése a mezőgazdasági területeken különösen riasztó, és ez a negatív tendencia Magyarországon is érzékelhető – többek között a beporzó rovarok vagy a madárfajok állományainak változásában

A természeti sokféleség csökkenésének, az élővilág fogyatkozásának okai összetettek. Bizonyos azonban, hogy a jelentős növényvédőszer- és műtrágya-használat, a termesztett növénykultúrák sokféleségének csökkenése és ezzel párhuzamosan a táblaméretek növekedése, valamint a gépesítettség növelése nagymértékben hozzájárul a folyamathoz. Az ipaszerű gazdálkodás nyomán eltűnnek az agrártájból a természetes élőhelyfoltok és velük együtt az élőlények túlnyomó része is.

A biodiverzitás megőrzése, a természeti értékek védelme szempontjából a mezőgazdaság szerepe kulcsfontosságú: a természetkímélő mezőgazdasági gyakorlatok hozzájárulnak a táj- és a természetvédelemhez, a megújuló természeti erőforrások fenntartásához, a biodiverzitás megőrzéséhez, valamint a vidék társadalmi-gazdasági életképességének fenntartásához.

A fenntartható mezőgazdaság kialakításához az első lépcső annak felismerése, hogy ezek a területek nemcsak az élelmiszertermelés helyszínei, hanem természetes élőhelyek is. Sőt, ez a két dolog elválaszthatatlan egymástól: a biológiai sokféleség és a megújuló természeti erőforrások megőrzése alapfeltétele a gazdaság fenntarthatóságának és az élelmiszer-ellátásnak is: természet nélkül nincs élelmiszer.

A közhiedelemmel ellentétben a természetkímélő mezőgazdasági módszerek kialakítása nem jár együtt a termelés gazdasági hatékonyságának csökkenésével.

A mikroélőhelyek: fa- és bokorsorok, sövények, mezsgyék, tanyahelyek, vizes élőhelyfoltok élőlények sokaságának teremtenek élő-, táplálkozó-, szaporodó- és búvóhelyet. A megfelelő arányú (legalább 10-15%-nyi) hasznosítás alól tartósan kivont, pihentetett terület képes elősegíteni az élővilág regenerációját. A természetes élőhelyek létrehozása növeli a gazdaságok ellenálló képességét az egyre súlyosbodó környezeti kihívásokkal szemben, és pozitív hatással van a gazdaság produktivitására.

Az agrárterületek természeti sokféleségének megőrzéséhez hozzájáruló fenntartható, természetkímélő gazdálkodási gyakorlatokat mutat be az a 9 részből álló rövidfilm-sorozat, amelyet az MME megbízásából készített a Filmdzsungel Stúdió „A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában” című, osztrák–magyar együttműködésben 2016 és 2023 között zajló LIFE projektben keretében.

A filmek angol felirattal is elérhetőek az MME YouTube csatornáján 
Megköszönjük, ha a filmekkel kapcsolatos értékelését egy rövid kérdőív kitöltésével jelzi felénk, amellyel jövőbeli munkáinkat is segíti.