Telelő ragadozómadarak

A Hevesi-sík egykor hatalmas pusztái és mocsarai mára már eltűntek. Foltokban még találkozhatunk az ősi tájjal, kiváltképp a füves élőhelyekkel. A feltört gyepek helyén szántók, kisebb erdők vannak már, átalakítva a táj arculatát.
A Hevesi-sík a téli időszakban a Kárpát - medence egyik legjelentősebb ragadozómadár telelő területe, bőséges rágcsáló és apróvadállománya miatt. A téli táj különleges szépségű a sík területen és kevéssé ismert a túrázók között. Az énekesmadarak, a nappali- és éjszakai ragadozók enyhe teleken érkeznek erre a területre, elhagyva északi költőhelyüket, de a hazaiak is szívesen időznek itt. Az eddig látott madárfajok száma meghaladja a 250-et.

Túránkat az MME által fenntartott sas-etetőhelynél kezdjük. A táplálkozni érkező madarak között alkalmanként megfigyelhető a szirti sas, állandó vendég a parlagi- és a rétisas. A feltűnő madarak tollruházata szinte minden kort képvisel, ami a túra alkalmával jó lehetőséget biztosít a madárhatározási és felismerési gyakorlatok alapjainak elsajátításában.

A sasmegfigyelés után, túránkat a környező területeken folytatjuk. Ezen a vidéken gyakran találkozhatunk kékes rétihéjákkal, gatyás ölyvvel, kis sólyommal és nagy őrgébicsekkel; lencsevégre kaphatjuk a puszták gyorsröptű madarát, a turult, más néven a kerecsensólymot is. Azokban az években, amikor sok rágcsáló van a mezőkön, könnyen szemünk elé kerülhet az erdei fülesbagoly lakott területeken nappalozó csapata, vagy a sásokban alvó társa, a sárga szemű réti fülesbagoly. Inváziós években a messzi északról érkezett hósármányok kisebb-nagyobb csapatai is megfigyelhetőek.


Túraidőpontok 2009-ben:

2009. november 14.    

2009. november 19.  

2009. november 28.

2009. december 5.    

2009. december 10.    

2009. december 19.

2009. december 26.        


Találkozási pont és idő:

Tarnaszentmiklós, Vasútállomás parkolója; 9:00 (GPS = N 47.547000 E 20.391310)

Részvételi díj

•    Fél napos túra 70 EUR; 1-3 fő részére. Minden további személy 8 EUR.
•    MME LandRover használat esetén további 0,35 EUR/km; max. 4 fő részére.

Az ár tartalmazza a vezetett túra árát; MME LandRover használat esetén a megtett úttal arányos árat. Az ár nemtartalmazza a szállás, étkezés, személyes szükségletek, biztosítás költségeit.

Létszám:

MME LandRoverrel: min. 1 fő, max. 4 fő. 2 MME LandRoverrel: min. 5 fő, max. 8 fő. A vendégek autójával min. 1 fő, max. 12 fő.

Általános információk:

Mivel télen rövidek a nappalok, ezért jól ki kell használnunk az időt, hogy mindent láthassunk. Ajánlott a réteges, minden időjárási viszonynak megfelelő öltözködés, bakancs vagy túracipő, kézi távcső, esetleg állványos teleszkóp. A túra során gyalog megtett táv nem kimerítő.

A kirándulás szervezhető az MME LandRover terepjárójával (ajánlott) és a vendégek autójával is.

Ha szükséges, meg tudjuk szervezni az igény szerinti szállást és ellátást a csoport számára.