2020.03.09

Tavaszi hérics

Adonisz az ősszel meghaló és tavasszal újjászülető természet megtestesítője a görög mitológiában. De lássuk, mi köze a tavaszi héricshez!

A tavaszi hérics (Adonis vernalis) egy kora tavasszal virágzó növény, amely latin nevét egy mitológiai alakról kapta. Adonisz egy halandó fiú volt, akibe szépsége miatt beleszeretett Aphrodité. Ne ítélkezzünk az istennő felett amiatt, hogy külseje alapján kedvelte meg az ifjút, hiszen minket is elbűvöl a tavaszi hérics sárga szépsége a fakó tél után annak ellenére, hogy a növény erősen mérgező! Adonisz életét egy vadkan oltotta ki, ez talán az első írásos nyoma a vadkanok történelemformáló szerepének. Érdekesség, hogy - mint ahogy az a későbbi korok hasonló eseteinél is sokszor felmerült - a tragédia, pontosabban a vadkan hátterében állt valaki. Ez a személy ebben az esetben a féltékeny Árész vagy más leírások szerint Apollón volt. Adonisz kiontott véréből gyönyörű virágok nőttek, lelke pedig az Alvilágba került, ahol tovább hódított. A következő csodálója Perszephoné volt, aki rövid vita és Zeusz közbenjárása után megosztozott Aphroditével Adonisz "láthatásán". Ma pedig az ókori görög mitológián kívül a tavaszi hérics szépsége őrzi még az ifjú Adonisz emlékét.


Tavaszi hérics (Fotó: Babai Dániel)

Évelő növény, száraz gyepekben, kaszálókon már kibújtak 3-6 cm átmérőjű virágai. A tavasz folyamán az egyedek akár 30 cm magas bokorrá is nőhetnek, a virágokból pedig - a boglárkafélék családjára (Rannunculaceae) jellemző módon - aszmagtermés fejlődik.

 

 

Írta: Benedek Veronika