Tatai Vadlúd Sokadalom

A Tatai Vadlúd Sokadalom évről-évre mind több látogatót vonz, mára igazi télköszöntő madár fesztivállá vállt, amire több mint 10.000 vendég érkezik az országból és külföldről. Minden év november utolsó szombatján!

„Szürkület, madárzsivaj, surranó szárnycsapások … a vadludak esténként csapatosan húznak a vízre éjszakázni. A behúzás még naplemente előtt indul, csapat csapat után érkezik a víz fölé, ahol a gágogó V betűk felbomlanak, és a nagy madarak magukat leejtve, pörögve, forogva, akár a szél hajtotta falevelek, landolnak a vízen. A másfél-kétórás színjáték felejthetetlen élmény.” Schmidt Egon

Egyedülálló helyszín
Amitől e látványosság azonban Európa-szerte egyedülálló, az az, hogy az Öreg-tó az egyetlen olyan madárpihenőhely, amelyet egy város szinte teljesen körülvesz. Nem is akármilyen város! Tata, a „vizek városa” Magyarország legjelentősebb vízi várával, a barokk építészet megannyi műemlékével és persze a modern kor épületeivel olyan keretet nyújt a madármegfigyeléshez, amit látni kell.

 

A Tatai Vadlúd Sokadalom legnagyobb látványossága az
esti libabehúzás.

 

Talán az egész kontinensen nincs még egy olyan hely, mint a tatai Öreg-tó, ahol a félénk madaraknak ismert vadludak a város szívében, szinte testközelből láthatóak. Aki eljön vadludat figyelni, nemcsak a madárvonulás lenyűgöző jelenségének lehet tanúja, de egy történelmi kisváros barokk hangulatát is élvezheti.
Az Öreg-tó a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére létrehozott, úgynevezett Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozik, és része az Európai Unió Natura 2000 hálózatának.
Az Öreg-tavon telelő vadludak Skandináviából és Szibériából, Hollandia és Németország érintésével érkeznek. Az első csapatok szeptember végén, október elején jelennek meg, és márciusban indulnak vissza sarkvidéki fészkelőterületeikre.
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai évtizedek óta dolgoznak a tó természeti értékeinek megőrzéséért. Folyamatosan nyomon követik az itt található madarak létszámát, az állományok helyzetét, és felderítik a madarakat veszélyeztető tényezőket.

 

A Sokadalom egyik különlegességét a helyszín, a tatai Öreg-tó látképe,

 

A Sokadalom
A Tatai Vadlúd Sokadalom szombat egész napos rendezvénysorozatával elsősorban a távoli északi tundrák üzenetét magukkal hozó vadludakat köszöntjük. Nem hangos fesztivál ez, nem egymást érő koncertek és kirakodóvásárok kavalkádja, mégis ünnep, igazi fesztivál ez a maga módján. Olyan fesztivál, amelyen a látványosságról és a hangulatról a sok ezernyi vadlúd gondoskodik, a vendégek pedig mi, emberek vagyunk.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület minden évben, november utolsó szombatján Tatára, az Öreg-tóhoz invitálja a madarak csodálóit. A Tatai Vadlúd Sokadalom változatos programot kínál kicsiknek és nagyoknak, kezdő és profi madarászoknak egyaránt. Kedvező természetföldrajzi adottságai révén az Öreg-tó a térség legértékesebb madárélőhelye. Különösen a madárvonulás időszakában van kiemelt szerepe, amikor naponta akár 40-50 ezer vízimadár is megpihenhet rajta.

A ludak korán reggel felszállnak a tóról, és kihúznak a környező táplálkozóterületekre. Naplementekor térnek vissza, hogy a tó biztonságot nyújtó vizén töltsék az éjszakát. A narancs színekben játszó égbolt csodás hátteret nyújt az esti behúzásnak, amikor a vár vagy a gimnázium felől érkező madarak hangos zsivajjal szállnak le a tó vizére.

 
... és a tóról reggel kirepülő, majd este visszaérkező
lúd fajok adják. ...
 

 

 

 
... A legnagyobb tömegben megfigyelhető madarak
a nagy lilikek (Fotó: Simay Gábor). ...
 
 

 

 
... A nagy lilik elegáns fehér homlokfoltot és fekete
hasi keresztcsíkokat visel (Fotó: Csonka Péter).
 

A program
Az aktuális programot az MME honlap főoldalán tesszük közzé, minden évben november elején.
Az érdeklődőket szombat hajnaltól késő estig madarászok várják a tó partján. Távcsövek és teleszkópok segítségével a „közelünkbe hozzák” a madarakat. Megtudhatjuk, hogyan lehet felismerni őket, és megismerhetjük a szokásaikat is. A madárgyűrűzési bemutató különleges élmény, hiszen egészen közelről figyelhetjük meg az énekesmadarakat. Természetvédelemmel és madarakkal kapcsolatos kérdésekre szakértőink válaszolnak. A standokon értékes és szép ajándékokat, festményeket, könyveket, madárdalos CD-ket, optikai eszközöket, madárodúkat és madáretetőket vásárolhat meg – akár karácsonyra is. A kisebbek a játszóház, a nagyobbak és a felnőttek előadások, kiállítások programjai közül válogathatnak. A profi madarászok egész napos madármegfigyelő versenyen vehetnek részt.

 

 
Végül de nem utolsó sorban, a Sokadalom élményét
az együttlét, a közösségi élmény is fokozza, ...
 
 

 

 
... amihez a rengeteg gyerek is hozzájárul, ...  

 

 

 
... akikre kiemelt figyelmet fordítunk.  

 

 

Öltözködés és felszerelés
November végén már hűvös az idő, öltözzön melegen, lehetőleg víz- és szélálló, réteges ruházatba. Ha mégis fázna, forralt bort vagy meleg teát is iszogathat a vízparton. Ha van saját távcsöve és madárhatározója, feltétlenül hozza magával, hogy minél több madarat figyelhessen meg közelről.
 

 

Felhívjuk Kedves Vendégeink figyelmét, hogy a madarak nyugalmának  védelme érdekében a lecsapolt tómederbe  BELÉPNI NEM SZABAD!
Kérjük, figyelmeztessék egymást és gyermekeiket is.
A madarak zavartalan pihenését az Öreg-tó teljes területén a Természetvédelmi Őrszolgálat hatósági apparátusa biztosítja.

 Találkozzunk a Sokadalmon!

 

 

 

Kapcsolódó oldal

 

 

 

 
 
 

 

 

   
   

     

 

    

 

 

 

  Köszönjük!

 

 

 

Orbán Zoltán

 

 

 

 
   
 

 

 


 

 

 
Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.