2017.07.13
Tápió-vidéki Helyi Csoport

Látványos madárgyűrűzések a Tápió-vidéken

A július 1.-re meghirdetett "A tövisszúró gébics nyomában" nevű programunkat az eső miatt nem tudtuk megtartani 9 órakor. 10 óra körül már felszakadozott a felhőzet és a nap is kisütött, így már semmi nem zavarhatta meg a 14 órakor kezdődő rendezvényünket Tápióságon.

Előtte még Kókán füstifecske fiókákat és egy öreg házi rozsdafarkú hímet, Tóalmáson pedig vörös vércse fiókákat gyűrűztünk meg. Tápióságon egy használaton kívüli kazánkéményen lévő gólyafészekben kettő szépen fejlett fióka és 1 záptojás volt. A fiókákat egy erre a célra rendszeresített táskában kötél segítségével engedtem le a magasból. A madarakat az érdeklődő közönség előtt Benei Béla tagtársunk gyűrűzte meg, érdekes információk kíséretében.
Ezután felkerestük a Tápiósági Nagy-réten egyik szalakóta odúnkat, és a benne lévő fiókák lábára is felkerült a gyűrű. A füstifecskék, a házi rozsdafarkú, a vércse és szalakótafiókák jelölését Sarlós Dávid Budapesti tagtársunk végezte. A Tápiósági eseményekről a TápióTV munkatársai készítettek felvételt. Köszönjük Tápióság Polgármester asszonyának a segítségét a program lebonyolításában. Az összetett rendezvényt 38-an kísérték figyelemmel.

Kertész László

Képek:

https://photos.google.com/share/AF1QipOmTsrEciGqsuivDNE3rxxvAKOVTIorQLwmhM2Sf6zERf93-bwXSypz4gYgrpOouw?key=SlN4T3Y2ZF9ZNnJxSmZLQ2dkVWw4UjU4TEZTU0V3